Az idei év kifejezetten kellemes volt a NAND chipeket tekintve. Úgy tűnik azonban, hogy nem érdemes kivárni a RAM és SSD vásárlással.

2023.09.12. – Az elmúlt időszakban igazán kedvező árakat olvashattunk le a NAND és a különféle memóriachipeket tartalmazó komponenseket vizsgálva. Ide vehetjük az SSD-ket, a Pendrive-okat, de a RAM kategóriáról sem érdemes túlságosan megfeledkezni. A DDR5 modulok ára hatalmas zuhant az elmúlt fél év alatt, lassan tényleg elérkezhetünk a korszakváltáshoz.

Samsung 980 1TB M.2 PCIe (MZ-V8V1T0BW) SSD

Samsung 980 1TB M.2 PCIe (MZ-V8V1T0BW) – Árukereső

Sokan vannak azonban, akik ilyen-olyan okok miatt továbbra is kivárnának. Többen a nyári munka leteltével építenek össze egy-egy számítógépet, míg mások friss processzorokra, olcsóbb alaplapokra vadásznának majd az őszi időszakban. Az tény, hogy hosszú ideje nem találkozhattunk ilyen kellemes RAM és SSD árakkal. DDR4 memóriából már 25 ezer forint környékén is kapunk 32 GB-ot, de DDR5-nél is már 45 alá estek az ekkora méretű RAM párok. Az 1TB-os SSD-k pedig szintén átlépték a 20 ezer forintos álomhatárt, már ez alatt is válogathatunk minőségi modellekből is. Jogosan merülhet fel a kérdés sokakban, hogy meddig érdemes még kivárni, mit hozhat 2023 vége, 2024 eleje.

Most kell SSD-t és RAM-ot vennünk?

TrendForce hosszú évek óta figyeli a piac minden egyes rezdülését. Nem csak a végfelhasználói árakat látják át tökéletesen, de a gyártók árlistájával és költségeivel is teljes mértékben tisztában vannak. Azt már tavaly megjósolták, hogy idén kifejezetten kellemes RAM és SSD árakkal találkozhatunk, jól látható, hogy nem is tévedtek nagyot.

Trendforce SSD és RAM adatok

Trendforce SSD és RAM adatok

A minap publikált jóslataik már némileg borúlátóbbak. Míg 2023 első három negyedévében 5-10%-os csökkenést olvashattunk le, addigra ez mostanra megtorpant, sőt, némi emelkedés is várható. Természetesen ez az 5-10%-os emelkedés nem tűnik soknak, az alsóbb kategóriában csak pár ezer forintot jelent. Ám ha a drágább, nagyobb kapacitású memóriákat és SSD háttértárakat vesszük alapul, akkor bizony ez már érezhető lesz. Arról nem is beszélve, hogy szépen lassan elérkezünk az ünnepi időszakhoz, amikor a kereslet növekedése mindig kiugrik. A hírek alapján a Samsung szintén csökkentette a termelési mennyiségét, mely 2024-re további emelkedésekkel is járhat majd. Ezek alapján bizony most van a legjobb időszak, hogy bevásároljunk SSD-ből, memóriából. 

Forrás: PCFórum 

Robotkutyáknak nyit menhelyet a Sony – ne röhögj, tényleg

×