A Counter-Strike 2 már jóval frissebb grafikus API-kat használ, mint a CS:GO. Remek kérdés lehet, hogy melyiket érdemes használni.

2023.09.12. – A Counter-Strike 2 március végén került leleplezésre. A korábbi Source motort a 2015-ben bemutatott Source 2 váltotta, annak minden hátrányával és előnyével. Jelenleg még lehetnek optimalizációs problémák, de papíron az új játékmotor sokkal kifinomultabb az előző verziónál. Az erőforrásokat jobban kihasználja, a betöltési idők kellemesebbek, csak hogy néhány előnyt említsünk az újdonságok közül. A Source 2 arra is lehetőséget ad, hogy a Vulkan és DirectX API-k között váltogassunk.

Alapértelmezetten az utóbbi fut, ám a „-vulkan” indítási paranccsal a másikra válthatunk. Mik is ezek az API-k? A témakört már bővebben kifejtettük 2021-ben, ám érdemes lehet képbe helyezni magunkat. Nagyon leegyszerűsítve, ha a programozó választ egy utasítást/feladatot (például: rajzold ki ezt a falat, jelenítsd meg ezt a textúrát stb.) akkor nem kell tudnia mi is történik pontosan a színfalak mögött, neki a végeredmény lesz a lényeg. A többit pedig elvégzik a fent említett DirectX és Vulkan API-k. No, de melyik is a hatékonyabb a Counter-Strike 2 esetében?

DirectX vagy Vulkan a Counter-Strike 2-ben?

ThourCS az ügyeletes Counter-Strike 2 szakértő ezt is letesztelte az elmúlt napokban. Középkategóriás, Intel és Nvidia alkatrészeket felvonultató számítógéppel rendelkezik, így talán az átlagos felhasználók is ezekből a mérésekből tudhatnak meg a legtöbbet. A benchmarkot a DirectX 11 nyerte egyértelműen, mind az átlag FPS-eket nézve, mind pedig az FPS dropokat megfigyelve.

Később egy high-end AMD (CPU és VGA is) tulajdonos is becsatlakozott a mérésbe, ott is hasonló arányok és eredmények jöttek ki. Ráadásul az ALT-TAB is lassabb volt sok esetben. Ez alapján könnyedén kijelenthetjük, hogy a DirectX 11 sokkal jobb választás jelenleg a Counter-Strike 2-ben. 2023 szeptemberében nem érdemes a „-vulkan” indítási paranccsal foglalkoznunk, az elkövetkezendő időszakban azonban ez is fejlődhet majd.

Sok FPS-t hoz ez a két Counter-Strike 2 parancs, ám van egy kis bökkenő

×