Olyan mértékű áremelést vezethet be a Vodafone hamarosan, hogy a fal adja a másikat. Ráadásul a szerződések szerint joguk van hozzá.

2023.09.11. – Brutális drágulás érheti el a Vodafone (illetve jogutódja) előfizetőit néhány hónapon belül – vezeti le a hwsw. Az áremelésre szerintük mérget lehet venni, amit a vállalat elmúlt években gyakorolt árpolitikájával magyaráznak. Ha a Voda ugyanúgy jár el, mint 2023 elején, akkor

a következő évben összesen 22 százalékkal is megnövelheti az árakat.

Erre a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatai szolgáltathatnak apropót, ugyanis a Vodafone ezekhez köti az szerződéseiben is rögzített áremelés mértékét. Mivel a KSH augusztusban a vártnál nagyobb, 16,4 százalékos pénzromlást mért, az átlagos infláció, amire a cég alapozhat, meglehetősen magas lesz.

Eddig így csinálta a Vodafone

A Vodafone az előző év szeptembere és a folyó év augusztusa közötti infláció arányát veszi alapul a következő év januárjában bevezetendő díjemelés mértékéhez. Mivel a forint számára rosszul alakult a 2022. szeptember 1-je és a 2023. augusztus 31-e közötti időszak, a drágulás tényleg 22 százalék körül alakulhat.

Forrás: MTI

Nem csak a Vodafone ügyfelei fizetnek majd többet

Nem lesznek majd boldogok a Yettel és a T-mobile előfizetői sem, hiszen az infláció az ő költségeiket is emelheti. Ez TALÁN nem lesz akkora mértékű, mint a Vodafone esetében (bár a Voda sem köteles rögtön a teljes emelést meglépni), azért szintén jelentős lehet. Az elemzők úgy vélik, 2023-ban 18,5-19,5 körül lesz az éves infláció, de a magyar valuta idén annyira sz@r állapotban van, hogy ez is csak akkor jön össze, ha megvalósul a kormányzati ígéret, és 2023 végére egyszámjegyűre csökken a pénzromlás. Ha így lesz, a yettelesek és a T-sek kb. 19 százalékos drágulást kaphatnak a nyakukba jövőre. De még egyszer: ezeket az emeléseket nem feltétlenül lépik meg a vállalatok, viszont az idei drágulás miatt okkal feltételezhető, hogy így lesz.

A hwsw hozzáteszi: mivel Vodafone-nál sem minősül az előfizetői szerződés módosításának a díjkorrekciós mechanizmus alkalmazása, az előfizetőt csupán erre hivatkozva nem illeti meg a felmondási jog. A díjkorrekció érintheti a vezetékes- és mobilszolgáltatások havi díjait is.

Meg még ki tudja mit:

Milyen Vodafone szolgáltatásaid vannak? Az egyik brutális mértékben megdrágul

×