Összeszedtünk hét olyan apró, illetve szembetűnőbb dolgot, melyek teljesen másképp történtek a One Piece animében, mint az élőszereplős sorozatban.

Adaptálni valamit azért nehéz feladat, mert úgy kell hűnek maradni az alapanyaghoz, hogy közben egy teljesen újfajta médiumnak is meg kell felelni. Például, ami működőképes rajzolt formában animációként, az nem biztos, hogy kielégítő tud maradni élőszereplős karakterekkel.

Általában ezért nem is működnek az anime-adaptációk sem. Az írók és rendezők vagy nem tudják, hogy hogyan és hol változtassanak az alapon, hogy az működjön, vagy épp mindent 1:1, már-már szolgamód hűen próbálnak átemelni mindent, nehogy még a rajongók hőbörögjenek. Ennek azonban az esetek túlnyomó többségében katasztrófa a vége.

A Netflix is többször próbálkozott már az animék élőszereplős adaptálásával, de ezidáig sosem jött össze a dolog. Ezért is megy most csodaszámba a One Piece sikere: összességében mind a rajongók, mind az újoncok, mind pedig a kritkusok elégedettek Monkey D. Luffy és barátai, a szalmakalapos kalózok történetével.

Ehhez azonban nem csak egy kiváló stáb, hibátlan szereplőválogatás kellett, hanem az írók, a rendezők és a showrunner hozzáértése is, akik ott és úgy nyúltak bele a terebélyes kalóztörténetbe, mellyel nem csak megtartották a kultikus eredeti szellemiségét, de élőszereplős-kompatibilissé is tették azt. Persze nem minden működik, sőt, néhánynak a hatását majd csak hosszútávon fogjuk tudni megítélni.

Ilyen eltérésekből szedtünk össze hetet, melyek az animében teljesen másképp történtek, mint a Netflix sorozatában.

1. Gold Roger halála

A One Piece tulajdonképp el sem kezdődhetett volna, ha nem végzik ki a hírhedt kalózkirályt, Gold Rogert, aki utolsó mondataival kirobbantja a rejtélyes kincse utáni vadászatot. Ebben nyilván nem tud nagyon eltérni a Netflix-sorozata sem, de a manga és az anime ismerői azért pisloghattak már az első jeleneten is. Az eredeti sztori szerint ugyanis Garp admirális nem volt ott Roger halálánál, míg a sorozatban nemhogy jelen van, de ő mondja ki a végső,, fatális ítéletet.

2. Monkey D. Garp

Ha pedig így az elején szóba került az admirális, aki éppenséggel Luffy nagyapja, akkor az is egy szignifikáns eltérés, hogy milyen hamar felbukkant az öreg a szeren, leleplezve a rokoni szálakat. Az animében és a mangában sokkal tovább húzták ezt a fordulatot, azaz sokkal később derült ki, hogy milyen szálak fűzik Garp admirálist a szalmakalapos gumikalózhoz.

2. Buggy, a bohóc

Buggy-n a sorozatban nem keveset változtattak – teljesen egyértelműen az élőszereplős verzió javára. A mangában és az animében a bohóckalóz kalózbohóc sokkal viccesebb, bohókásabb figura, míg a Netflixen egy sokkal sötétebb, ijesztőbben oldaláról ismerhetjük őt meg. Az animében, miután Luffy-ék jól ellátták a baját Gaimonnal tölt egy kis időt, míg a sorozatban Arlongék a fejét megfigyelésre használják.

3. Boss-harcok

A One Piece anime ezen a téren a műfaj egy iskolapéldája, amiben elég hosszasan el tudják nyújtani a nagy és fontos összecsapásokat. Az élőszereplős sorozat már csak az alapvető különbségek miatt is kénytelen volt ezen változtatni, amiben sokkal feszesebbek, gyorsabbak, ezáltal pedig rövidebbek is a harcok.

4. Nami háttérsztorija

Teljesen egyértelmű, hogy a One Piece karakterei közül Naminak van a legmegrázóbb háttértörténete, előélete, amit az élőszereplős adaptációban sajnos nem a legjobb módon sikerült bemutatni. Az animében Nami a falusiak megmentése miatt gyűjt pénzt – ez természetesen megmaradt, de míg a rajzolt verzióban a falusiak csak azért gonoszkodnak vele, hogy ezzel próbálják rávenni őt, hogy ne rájuk áldozza az életét, addig a Netflixen szimplán csak azért bunkók vele, mert utálják. Ezzel viszont teljesen elvették a dráma magját, ami még fájdalmasabbá tette Nami sorsát.

5. Helmeppo haja

Ez egy rövid és nem is olyan lényeges változtatás, de mindenképp vicces. Az animében Helmeppónak mindig az a fura haja volt, amin mindig elmosolyodtunk, míg a sorozatban először hosszú tincsekkel találkozhatunk vele. Az írók e köré is egy érdekes és mókás sztorit kerekítettek, ami kontextust adott az idióta, ízléstelen frizurának. Sőt, az élőszereplős Helmeppót – Koby-val együtt – sokkal többet is láthatjuk.

6. Hachi

Ha csak a Netflix-adaptációt láttad, akkor valószínűleg fogalmad sincs kicsoda is ez a karakter, pedig a mangában egy idő után elég fontos szerepet kap. Hatchan, vagy becenevén Hachi volt Arlong első embere, egy polipszerű kardforgató, akit a világ második legjobbjaként tartanak számon. Hachi az Arlong Parki balhé után megszökik, és amolyan vicces vendégfigurája lesz a mangának, de később egy (spoiler nélkül) fontos szerepet kap a Szalmakalapos kalózok kalandozásai egy pontján. Az élőszereplős sorozatból viszont teljes mértékben kimaradt.

7. Összességében sötétebb

A Netflix One Piece sorozata sokkalta sötétebb és komolyabb hangvételű, mint az anime és/vagy a manga. A témákat is érettebben fogja meg, a traumákat keményebben mutatja be, míg néhány jelenetet kifejezetten horrorelemekkel változtatták meg. Buggy egy jó példa volt, de ott van még Kuro kapitány is, aki bár elég hű volt a rajzolt eredetijéhez, de élőszereplős formájában sokkal félelmetesebb, veszélyesebb ellenfele volt a szalmakalaposoknak.

Te nézed a One Piece-t? Mit gondolsz, hogy sikerült a Netflix sorozata az animéhez képest?

Ezt is érdemes elolvasnod:

10 dolog, amiben teljesen eltér a One Piece anime az eredeti mangától

×