Pár egyszerű lépéssel igen sokat javíthatunk a Wi-Fi hálózatunk sebességén és stabilitásán

2022. 10. 18. – Manapság szinte elképzelhetetlen Wi-Fi nélkül egy-egy háztartás. Lassan minden eszközbe kerül vezetéknélküli lehetőség, beszéljünk telefonokról, konzolokról vagy épp okosizzókról. 2022-re a szolgáltatók hálózati eszközei is kivétel nélkül támogatják valamelyik szabványt. A legtöbb esetben ez még csak az „AC” takarja, de az üvegszálas, gigabites kapcsolatok mellé már az „AX” kompatibilis ONT-Router kombó sem ritka. Ennek ellenére ajánlott a modem mellé egy-egy saját router beszerzése, de a köztes időszakot bőven kibekkelhetjük a kapott készülékekkel.

A legkritikusabb pont a Wi-Fi verziószáma mellett a jelerősség, hiszen ez határozza meg a letöltési/feltöltési sebességünket, hálózati késést (ping), esetleges csomagvesztéseket (packet loss). Természetesen az előfizetett sebesség fölé nem tudunk menni így sem, de belső hálózaton jól jöhet a közel gigabites kapcsolat.

Nézzük is, hogy javíthatunk a jelerősségen!

A router megfelelő pozicionálása, csatornák

A vezeték nélküli jelek korlátozott hatótávval rendelkeznek, különösen igaz ez a modern, 5 GHz-es szabványokra. Minden egyes fal vagy nagyobb tárgy útját állja az értékes információknak. Éppen ezért házon, lakáson belül olyan helyen érdemes elhelyeznünk a routert, ahonnan a legtöbb eszköz megfelelő jelet kaphat. Alapesetben ez az épület közepét takarja, ám egyéni esetekben ez más pozíció is lehet. Érdemes számításba vennünk a környező lakásokban, házakban telepített routerek által használt csatornákat is. A legtöbb router ezt már automatikusan detektálja és a legtisztább csatornára vált, ám néha manuálisan kell ezt beállítanunk a menüben.

Antennacsere

Rengeteg router a kelletténél kisebb antennákkal érkezik gyárilag. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy minden irányba szórják a jelet, ám nem biztos, hogy mindig erre van szükségünk. A cserélhető antennával felszerelhető egységek esetében érdemes elgondolkodnunk nagyobb teljesítményű, irányított antennák beszerzésén.

Repeater beszerzése

Van olyan szituáció, amikor sem a tiszta csatorna, sem az erősebb, irányított antenna nem segít. Szerencsére erre is léteznek már megoldások, a boltok polcain „repeater” néven találhatjuk meg ezeket. A repeaterek működése nagyban hasonlít a routerek működéséhez, ám ahelyett, hogy teljesen új jelet generálnának, egy létező hálózatot továbbítanak. Sok esetben elég egy konnektort felszabadítani ezeknek, a többit pár beállítás után már intézik maguktól. Érdemes figyelnünk, hogy egyezzenek a szabványok a router és a repeater(ek) között. Hiszen jelentősen romolhat a sebességünk, ha az AX router mellé egy jóval gyengébb, mondjuk N-es továbbító kerül.

Firmware frissítése, cseréje

A routerek gyakorlatilag (általában) ARM processzorral felszerelt mini számítógépek. Éppen ezért fontos lehet a rajtuk található Firmware karbantartása. A gyártók sok esetben évekkel a kiadásuk után is friss szoftverekkel látják el a márkásabb routereket, így mindig érdemes lehet ellátogatnunk ezek hivatalos weboldalaira.

A gyári firmware cseréje is szóba jöhet több modellnél, mely segítségével rejtett vagy korábban nem engedélyezett funkciókat is előhívhatunk. Sokszor a jelerősség növelésére is lehetőségünk van ebben az esetben. Ilyen projekt a DD-WRT vagy épp az OpenWRT, ám fontos tudni, hogy nem minden routert támogatnak.

Összegzés

A fenti tippekből kiderülhetett, hogy bizonyos mozgásterünk van a router megvétele után is, ám továbbra is kijelenthetjük, hogy csodát nem lehet tenni. Manapság, főleg 500 megás internetkapcsolat felett nem érdemes AX alatti (fő) routert választanunk, hiszen ezek már magabiztosan hozzák a sebességet megfelelő kliensekkel párosítva. Sok esetben már a ping/latency érték is közel van a kábeles megoldásokhoz. Fontos a megfelelő pozicionálás, de szélsőséges esetben egy-egy repeater beiktatása is hatalmas segítség lehet nagyobb házakban, lakásokban.

Te milyen routert használsz?

Kalózkodás vagy szabadságharc? – Így született meg a TORRENT

×