Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple legújabb eszközeiben elérhető biztonsági funkció tényleg képes emberi életeket menteni.

2022. 10. 20. – Egy indianapolisi férfi szerint az Apple legújabb okosórájának köszönheti, hogy egy szörnyű autóbalesetben nem hagyta végül ott a fogát. Az állításának valóságtartamát természetesen nem tudjuk sem megerősíteni, sem pedig cáfolni, ugyanakkor az iPhone 14-esekbe is bekerült funkció valóban képes életeket menteni.

A biztonsági funkció tulajdonképpen egy ütközésdetektor, ami a beépített giroszkópok segítségével pontosan képes érzékelni egy ütközéses balesetet. Ebben az esetben pedig bekapcsol a biztonsági értesítés, ami egy előre megadott üzenettel és a pontos tartózkodási hellyel értesíti a hatóságokat és a segélykérőt, de adott esetben még automatikusan tárcsázni is tudja őket. Ez pedig különösképp hasznos, ha a baleset következtében fájdalmas, vagy épp lehetetlen megmozdulni.

Hasonló történt a Newsweek szerint a héten egy neve elhallgatását kérő férfivel, aki Redditen osztotta meg a történetét. A férfi állítólag körülbelül 110 km/h sebességgel haladt a kocsijával, mikor teljesen váratlanul eldurrant az egyik gumija, majd ugyanabban a pillanatban elveszítette a jármű felett az irányítást. Pár másodperccel később egy oszlop állította meg, amiben a férfi súlyosan megsérült. Annyira, hogy mozogni is nehezen tudott, bár annyi lélekjelenléte még volt, hogy az indítógombbal leállítsa az autót.

Ekkor érezte az Apple Watch haptikus visszajelzésével, hogy az okosóra a 10 másodperc válaszidő elteltével automatikusan és azonnal leadta a segélykérést, így a mentők 10 perc alatt a helyszínen is voltak.

Car wreck aftermath

Így nézett ki az autó a baleset után elszállítva.

A férfi szerint az új Apple Watch-nak köszönheti az életét, hiszen ha az óra nem hív időben segítséget, akkor valószínűleg addig ült volna eszméletlenül a kocsiban, amíg valaki rá nem talál. A történet margóján még viccesen megjegyezte, hogy minimum egy sörrel tartozik annak, aki az Apple-nél kifundálta ezt az életmentő funkciót.

De nem ő az egyetlen, aki hasonló dicséretben részesítette a cupertinói terméket. Egy kaliforniai férfi korábban nagyon hasonlóan járt az elektromos biciklijével, akkor is automatikusan küldte az óra a segélyhívást. Igaz, kritikusai is akadnak az előremutató újításnak, sokak szerint ugyanis túlérzékeny, és szinte minden kisebb koccanásra bekapcsol. Nem is olyan rég például azzal hívta fel magára a figyelmet az Apple ütközésérzékelése, hogy hullámvasutakhoz riasztja a mentőket, mert megállás nélkül azt hiszi, hogy baleset történt.

Hozzá kell tenni, hogy inkább érzékenyebb legyen egy ilyen biztonsági rendszer, mint túlságosan megengedő, illetve az automatikus segélykérés is csak akkor élesedik, ha a tulajdonos a 10 másodperces válaszidő alatt nem reagál rá semmit, azaz nem szakítja meg a folyamatot. De szó, mi szó, azért jól jött az Apple-nek ez az ingyen reklám.

Ezt is érdemes elolvasnod:

5 gyanús jel, ami arra utal, hogy vírusos lehet a telefonod

×