Az új Alma egyik automatikus funkciója túlságosan is buzgó, ami bajba sodorhat, ha az indokolatlan segélyhívás a Te készülékedről indul!

Elég meredek hibát produkál az új iPhone: a 14-es széria méregdrága modelljeiben (meg az Ultra és a friss SE készülékekben) már elérhető az ún. Crash Detection, ami lényegében helyetted hív segítséget, ha azt érzékeli, hogy karamboloztál. Nos, mint kiderült, nem csak indokolt esetben tárcsázza a 911-et – írja a The Wall Street Journal-ra (WSJ) hivatkozva a The Verge.

Több felhasználó iPhone-ja akkor is kihívta a rendőröket, amikor a tulajdonosuk épp’ egy hullámvasúton száguldozott!

Jegyezzük meg: az új funkció a maga nemében zseniális: a beépített giroszkóp és gyorsulásmérő adatain nyugvó ütközésdetektor szimulált karambolok tapasztalatai nyomán azonosítja a baleseti eseményt. Miután ez megtörtént, a készüléked – egy előre felvett üzenettel és a helyzeted pontos meghatározásával – automatikusan felcsörgeti a segélyhívót, hacsak nem avatkozol közbe 20 másodpercen belül.

A téves riasztás indokolatlan esetekben is megtörténhet, akkor, amikor a telefon szokatlan irányú és sebességű mozgást érzékel, például egy hullámvasúton. Ezt számtalan felhasználó iPhone 14-ese megtette, de a lap egy konkrét példát is kiemel.

Forrás: Phonearena.com

A WSJ újságírója, Joanna Stern maga is letesztelte mi történik, ha aktív Crash Detection funkcióval rendelkező iPhone 14-esével felül a Cincinnati’s Kings Island vidámpark egyik hullámvasútjára.

A hibát következetesen meg tudta ismételni, így kijelenthetjük, hogy a rendszer hibás. Ettől persze még óriási találmány, hiszen máris voltak olyan esetek – legutóbb például egy hat életet követelő nebraska-i szerencsétlenségnél -, amikor ha senki más nem, legalább a telefon kihívja a rendőrséget a bajban.

Az előnyei vitathatatlanok, de ettől még muszáj kijavítani a funkció hibáit, hiszen csak a fentebb írt vidámparkhoz legközelebbi rendőrkapitányság hat téves riasztást kapott a hullámvasútról azóta, hogy az iPhone 14 megjelent.

Bár a Crash Detection egyéb almás készülékekben, így az iWatch 8-ban is elérhető, ha ütközést érzékel, önállóan nem hív rendőrt – csak akkor, ha a közelében van a vele összekapcsolat telefon is.

Jegyezzük meg: a vidámparkok amúgy sincsenek oda érte, hogy az emberek olyan tárgyakat visznek magukkal a hullámvasútra, amelyek kieshetnek a zsebeikből, a telefon alapjáraton is borzasztó ötlet, hiszen komoly sérüléseket okozhat. Most egy okkal több is van arra, hogy pl. iPhone 14-est miért ne tarts magadnál ilyen helyzetben, de ha már elkerülhetetlen, legalább állítsd repülő módra, mert mobilnet, vagy wi-fi hiányában a Crash Detection eleve nem működik.

Kérdés, hogy a magyarok egyáltalán megveszik-e ennyiért az új készüléket:

Bitang áremelés készülőben – A mostaninál is drágább lesz az iPhone

 

×