Hiába magyar mozi, annyira nemzetközi és örökérvényű a témája meg a története, hogy simán leveheti a lábáról az Oscar amerikai zsűrijét. Főleg az amerikait!

2023.09.08. – Megvan, melyik magyar filmet nevezi hazánk az Oscar-díj 2024-es mezőnyébe. A legjobb nemzetközi film kategóriájában egy magyar animációs film lehet a befutó, ha sikerül megfogni vele az amerikai filmes szakemberekből álló zsűrit. Ami azt illeti, Gauder Áron rendező filmje éppen nekik kellene, hogy a legütősebb legyen az egész világon.

Kojot menni Oscar

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleményben osztotta meg, hogy kiválasztotta az elmúlt év hazai filmes terméséből azt az alkotást, amit a legesélyesebbnek tart rá, hogy elhozza az Oscar-gáláról az aranyszobrot. A – legyünk őszinték – politikai kurzusfilmnek szánt és született Blokád, meg az egy évvel korábbi, kevésbé sikerült Post Mortem nem túl jó előjelekkel indult. De az idén jelölt Kojot négy lelke azzal fog!

A magyar egészestés rajzfilm főhősei amerikai őslakosok, akiknek a földjén egy gátlástalan nagyvállalat olajvezetéket akar átvezetni. Az indiánok összefognak, hogy megakadályozzák a tervet.

Az Oscar-jelölés előzményei

A rendező első nagy sikere, a Nyócker szintén olajipari témát feszegető szatíra volt. A Kojot indiánmesékből pedig korábban is készített már két rövidfilmet, a Kojot és a sápadtarcút, illetve a Kojot és a sziklát. A 106 perces, immár Oscar-esélyes Kojot négy lelkét nem mellékesen Bereményi Gézával (Eldorádó) közösen jegyzi. A főszereplőknek olyan ismert hazai művészek kölcsönözték a hangjukat, mint Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda, Széles Tamás, Scherer Péter, Kautzky Armand, Vida Péter, Előd Álmos, Szabó Sipos Barnabás, Debreczeny Csaba, Bolla Róbert, Schneider Zoltán, Kis-Kovács Luca, Faragó András, Vida Bálint és Vida Sára.

Az NFI elárulta, hogy a filmet szeptember 21-én láthatja először a közönség, az intézet streaming oldalán, a Filmion.

Ezek az ajánlatok meg továbbra is élnek:

Ezeket a díjesélyes filmeket nézd meg az Oscar-mezőnyből!

×