A Larian Studios dolgozói most biztosan a fellegekben érzik magukat, a Baldur’s Gate sorozat legújabb epizódja ugyanis hatalmas sikert arat.

2023.09.07. – Furcsa helyzetben van a Baldur’s Gate 3, legalábbis a piacon, na meg úgy összességében a videojátékos nagytérképen elfoglalt helyét tekintve. A Larian Studios játéka idén augusztusban jelent meg PC-re, de mára már újgenerációs konzolokon is elérhető. A kritikusok és a játékosok is imádják a címet. Lényegében úszik a tartalomban, ami furcsa manapság, hiszen mindezt DLC-k formájában szokták abszolválni a fejlesztők a legtöbb esetben. A nagy hype és a kalapemelgetés mellett azonban azt érdemes hozzátenni, hogy már jó ideje játszható volt a játék.

A Baldur’s Gate 3 tényleg egy kiemelkedően fantasztikus játék lett, amire ha a hivatalos megjelenési dátumot nézzük, 23 évet kellett, hogy várjanak a széria rajongói. A Larian viszont nem akarta a véletlenre bízni a projektet, már évekkel ezelőtt élesítettek egy Early Access klienst a játékból.

 

Már 2020-ban játszható volt PC-n a Baldur’s Gate 3 egy része, ám akkoriban nem kapott még akkora figyelmet, mint most. Három évnyi közösségi tesztelés és visszajelzéshullám pedig úgy tűnik aranyat ért. Jó döntést hozott a fejlesztőcég, most pedig arathatják a siker gyümölcsét.

A legek legjobbja is lehet akár?

Így tehát némi ferdítéssel, de az idei év egyik legjobb címe lényegében már egy 3 éves játék, amit bárki kipróbálhatott, ha mélyére nézett a pénztárcájának. Ez természetesen nem vesz el semmit az érdemeiből, tekintve tényleg minden dicséretet megérdemel a szoftver. Minden benne van, ami csak kell, s még jóval több is. A szerepjátékok szerelmesei keresve sem találhatnának jobb játékot maguknak a Baldur’s Gate 3-nál.

Azonban volt némi félelem (hozzáteszem bennem is) a konzolos port kapcsán. Egy ilyen játék annyi lehetőséggel bír, hogy PC-n a klaviatúrát használva is nehezen tudjuk, hogy merre nyúljunk. A konzolos portokon nincs lehetőség egeret és billentyűzetet használni. A támogatást kihagyták a csomagból a fejlesztők, ráadásul még a UI-t sem pakolták bele, így arra sincs túl sok esély, hogy később megkapjuk egy frissítés formájában. Mégis, a kontrolleres irányítás nem lett esetlen, tény, hogy sok menün kell átlapozzunk, de a Baldur’s Gate 3 minden, csak nem egy villámgyors játék, így ez belefér.

baldur's gate

A UI, amit a konzolosok nem fognak látni – Baldur’s Gate 3 (PC)

Ezzel ráadásul mind a játékosok, mind pedig a kritikusok is egyetértenek, a Metacriticen ugyanis a Baldur’s Gate 3 jelenleg a valaha készült legjobb PS5 játéknak számít a visszajelzések alapján. A Metacritic oldal egyébként összesíti a tesztek eredményeit és átlagot von belőlük, így jön ki egy úgynevezett Metascore, ami a Baldur’s Gate 3 esetében 100-as skálán most éppen 97.

A dobogóra egyébként még az Elden Ring fért fel 96-os összesítéssel, a harmadik helyen pedig 94-es összértékkel a Witcher 3 PS5 verziója áll. Őket szorosan a God of War: Ragnarök, valamint a díjnyertes roguelite, a Hades követi.

Ezt olvastad már?

600 forintos akcióval egybekötve brutálisan megdrágul a Disney+

×