Az Activision a csalók mellett a toxikus játékosokat sem tűri meg a szervereken. A Modern Warfare III-ban globálisan is elstartol egy új védelem.

2023.09.06. – Az elmúlt napokban már mi is beszámoltunk arról, hogy a Call of Duty fejlesztői egy új dologgal kísérleteznek. A multiplayer játékokban két igazán negatív dologgal találkozhatunk. Az első kategória a csalók, csalások témaköre, mely elkerülhetetlen tényezője az online világnak. A másik nagy csoportot pedig a toxikus játékosok adják, melyek szintén hasonló eredménnyel tehetik tönkre a többiek meccseit. Mindkét tábort igyekszik szűrni a fejlesztői gárda, ám úgy tűnik, hogy hamarosan a mesterséges intelligencia is besegít majd.

Így működik majd a Call of Duty: Modern Warfare III AI szűrője

A Modulate mellett az Activision is megerősítette, hogy a ToxMod nevet viselő megoldás igyekszik majd minél jobb aránnyal szűrni a toxikus játékosokat. A legmodernebb tanulási technikák segítségével a szoftver képes lesz arra, hogy felismerjen olyan témákat, melyekre egyáltalán nincs szükség a játékban. Ide sorolhatjuk a rasszizmust és szexizmust is, de gyakorlatilag bármilyen témakört kiszúr majd a mesterséges intelligencia. A megoldás már kőkemény tesztelési fázison van túl. Észak-Amerikában már néhány napja aktív a megoldás a Modern Warfare II és Warzone címekben. A cég abban bízik, hogy a Modern Warfare III novemberi megjelenésére már globálisan is bevethető lesz az újdonság.

A ToxMod minden olyan kifejezést, megszólalt megjelöl, melyet valamilyen szinten problémásnak ítél meg. Erről készít egy jelentést, melyet jelenleg egy alkalmazottnak manuálisan is meg kell tekintenie. Az így kapott visszajelzésekből a szoftver szintén tanul, miközben a téves kitiltásoktól sem kell félnie a Warzone és Modern Warfare II játékosoknak. Első körben csak angol nyelven ért majd az AI, ám a fejlesztők ígérete alapján további nyelvek támogatása is tervben van. Egyelőre nem ismert, hogy milyen szankciókkal „jutalmazza” majd a Call of Duty fejlesztői gárdája az ilyen kihágásokat, ám szélsőséges esetben akár végleges kitiltásra is érdemes lehet felkészülni.

Modern Warfare III

Az Activision nem véletlenül áldoz ennyi pénz és erőforrást a témába. A Call of Duty kifejezetten híres arról, hogy toxikus játékosok lövöldöznek a szerverein. Mióta a játékokban elérhető voice chat általánossá vált, azóta a CoD sok esetben a trash talk szinonimája a nemzetközi sajtóban. Az Activision ezt venné célbe a ToxModdal. A manuális jelentések kikerülésével minden rosszakaró játékos elnyerheti méltó büntetését, teljesen megreformálhatja a szerveren uralkodó viszonyokat ez az új megoldás.

A következő lépés?

A mesterséges intelligenciát nem csak a hangüzenetek és szöveges irományok szűrésére lehet használni. Egyre több külsős cég a csalók ellen is AI segítségével venné fel a küzdelmet. A Valve házon belül jó pár éve elindította a VACNet hálózatot, mely nagy eséllyel a Counter-Strike 2-ben teljesedhet majd ki igazán.

Ingyenes játékok esetében kimondottan kritikus a csalókérdés, hiszen pár perc alatt új fiókot regisztrálhatnak a cheaterek. Egy mesterséges intelligenciával felvértezett védelem esetében azonban hosszabb távú, hardveres vagy IP kitiltást is be lehetne vezetni. Ezeket nem lehetetlen kikerülni, ám nem biztos, hogy a harmadik-negyedik sikertelen próbálkozás után tovább erőltetné a dolgot a játékos. Jól látható tehát, hogy az AI nem csak a mindennapokban, de a toxikus játékosok szűrésében is bevethető. Remélhetőleg a tesztidőszak sikeresen zárul, 2023 novemberében pedig globális szinten is elstartolhat majd a ToxMod védelem a Modern Warfare III és a Warzone játékokban. 

Forrás: GameRant

Lilith skin? – Az Activision Diablo IV X Warzone crossoverrel készülhet

×