A Postal fejlesztője, PC-s játékfejlesztés legendás alkotója szerint a játékipar jobbat érdemel, mint a Denuvo és a DRM. Tényleg rosszul járunk vele?

2023.09.06. – Kedves gamerek! Azt hiszem, senkinek nem kell arról mesélni, hogy mennyire erkölcstelen és visszaás dolog a másolásvédelem feltörése, és a játékok illegális letöltése. Oké, oké, tudom, mindenki csinálta már, a torrent nálunk nagy divat volt. Annak érdekében persze, hogy ez ne fordulhasson elő, számtalan rendszer jött létre, ami elvileg védi a fogyasztok és az alkotók érdekeit. Az egyik legismertebb másolásvédelem a Denuvo, ami egy fejlesztő szerint viszont pont hogy árt a fogyasztóknak.

Tényleg ártalmas lenne a Denuvo?

A Running With Scissors nevű stúdió, ami nem mellesleg a népszerű Postal fejlesztője, úgy véli, hogy a Denuvo és egyáltalán a DRM technológia gyakorlatilag büntetés a gamerek számára. Akinek nem tiszta, a DRM a Digital Rights Management rövidítése és a digitális jogkezelésre utal. A Denuvo is egy DRM rendszer.

A helyzet az, hogy 2023-ban sok-sok nagy játék, köztük a Street Fighter 6, a Star Wars Jedi Survivor és a Dead Space Remake is használja a Denuvo-t. Más, még meg nem jelent játékok, például a Mortal Kombat 1, a Payday 3 és a Total War Pharaoh szintén említi a Denuvo-t a Steam oldalán.

A Postal fejlesztői szerint azonban a DRM „tolakodó”, és a játékipar „jobb jövőt érdemel”.

A Denuvo és más DRM-technológiák célja, hogy megvédjék a játékokat a külső manipulációtól és a kalózkodástól. Azt korlátozzák, hogy a felhasználók hogyan férnek hozzá a játékfájlokhoz. Ennek célja persze az, hogy megakadályozzák, hogy a játékokat másolják, módosítsák. A Denuvo és a DRM beépítése azonban gyakran vált ki vitát a digitális tulajdonjoggal kapcsolatban. Emögött az a gondolat áll, hogy a kalózkodás elleni intézkedések tisztességtelenül korlátozzák a fogyasztók lehetőségeit, a már megvásárolt játékok esetében.

Nemrégiben a Running With Scissors stúdió alkotói azt mondták, nem zavarja őket, ha az emberek ingyen lekalózkodják a játékaikat. Főleg, ha azok túl magas áron jelennek meg az olyan online boltokban, mint a Steam. Most pedig a Denuvo és a DRM-technológiák ellen szólaltak fel – írja a PCGamesN.

Szegény gamerek?

Az elgondolás szerint az olyan rendszerek, mint a Denuvo azért jelent büntetést a gamerek számára, mert a már megvásárolt játékokkal te elvileg azt csinálsz, amit akarsz. Ha veszel egy fűnyírót, és abból csinálsz egy mikrót és egy kenyérpirítót, az a te dolgod. Ha te otthon saját magad akarod módosítani a már megvett játékodat, az is a te dolgod.

A fejlesztők szerint ezen felül abban az esetben, ha az alkotók jó játékokat csinálnak, akkor senki nem akar majd tisztességtelen módon a fájlokba nyúlni. A gond persze nem is a módosításokkal van, hanem azzal, ha valaki illegális módon elérhetővé teszi őket. Lásd torrent.

„Az olyan tolakodó DRM-szoftverek, mint a Denuvo olyan választás, ami igazságtalan büntetés a fogyasztó számára” – áll a Running With Scissors közleményében. „Tiszteld a fogyasztót, készíts olyan játékot, amivel játszani akarnak, és soha nem fogod úgy érezni, hogy harcolnod kell a kalózkodás ellen. A játékipar megérdemel egy jobb jövőt, harcoljatok érte”.

Ne feledjük azt sem, hogy a Denuvo használata valóban hátránnyal járhat a PC-játékok esetében. A gamerek rendszeresen számolnak be arról, hogy a Denuvo mellett a játék kevesebb FPS-t produkál. Legutóbb a Resident Evil Village kapcsán merült fel hasonló eset. Nem is olyan rég a Denuvo miatt nem lehetett elindítani egy rakás játékot, az Inteleseket pedig szintén ez sújtotta.

Azzal nem vitatkozunk, hogy DRM rendszerekre szükség van, ugyanakkor a Denuvo évek óta problémákat okoz a gamereknek. Reméljük, hogy a jövőben létrejön egy olyan másolásvédelem, ami tökéletes. Vagy jöhet a másik megoldás: elérhető játékárak, hogy senki ne is akarjon letölteni. Szép álmok, mi?

Ezt láttad?

Tökmindegy min játszol, szeptemberben bitang erős játékok közül válogathatsz

 

×