Az online játékok legnagyobb ellenségei a csalók. Legyen szó klasszikus értelemben vett csalásról vagy smurfölésről, a Valve intézkedett.

2023.09.05. – Az online játékokban három idegesítő jelenségért felelősek a játékosok. A legrosszabb kategória egyértelműen a csalókat takarja, de a toxikus játékosokat és a smurföket sem érdemes kihagyni a listából. A bejegyzésünk főszereplői a smurfök. A több ezer órával rendelkező játékosok akár saját szórakozásra, akár azért, hogy tudjanak játszani ismerőseikkel új fiókokat hoznak létre. Az adott cím kezdő játékosként kezeli őket, miközben hosszú évek tapasztalataival rendelkeznek. Ennek köszönhetően tönkreteszik a gyengébb vagy kezdő játékosok élményét, mely hosszú távon kifejezetten demotiváló tud lenni.

A smurf jelenséget gyakorlatilag bármelyik online játékban előfordulhat. Legyen szó a battle royale Warzone-ról, a CS-ről vagy épp a Valorantról. A MOBA játékok sem kivételek ez alól, a Dota 2-ben és a League of Legendsben is találunk szép számmal ilyen játékosokat. A Valve az elmúlt napokban megelégelte a dolgot, soha nem látott banhullám söpört végig a Dota 2-ben, ám könnyen lehet, hogy ez még csak a kezdet.

Több mint 90000 „csalót” tiltott a Valve – Irigykednek a többiek

Az óriáscég állítása szerint az elmúlt pár hónapban több mint 90000 smurföt tiltottak ki a Dota 2 játékból. A játékosok nagy része valóban csak a könnyített meccsek miatt használja ezeket, ám olyanok is voltak, akik csalások kipróbálásával kísérletezgetnek. Mindkét eshetőség alapot ad arra, hogy a Valve szó nélkül tiltásban részesítse ezeket a felhasználókat.

Valve csaló

Dota 2

A cég azonban még ennél is tovább ment. Nem csak a másodlagos fiókokat tiltották ki a játékból, de a fő fiókok után is hajtóvadászatot indítottak. A továbbiakban azon fő fiókok, amelyekkel összefüggésben álló smurf fiókot talál a Valve, sokféle büntetésre számíthat, a viselkedési pontszámok ideiglenes kiigazításaitól a végleges fiókkitiltásig. Ha azt gyanítod, hogy valaki smurföl a játékodban, használd a játékon belüli jelentési lehetőségeket a megjelöléséhez. Ez segíteni fog követnünk a szabálysértőket, és adatokat gyűjtenünk a további smurfölés elleni erőfeszítéseinkhez a jövőben.

Az online közösség elismerően olvasta a Valve szavait. Sokan arra számítanak, hogy hamarosan a Counter-Strike 2-ben is valami hasonlóra készülhet a cég, míg más játékok rajongói azt szeretnék, ha a saját fejlesztőik is hasonló eredményességgel lépnének fel a „csalók” ellen.

Forrás: PCFórum / Dota

Sok munka, kis fizu? – Komoly bajban vannak a játékfejlesztők

×