Egy speedrunner játékos egy elég beteg trükkel felezte le az eddigi leggyorsabb Baldur’s Gate 3 végigjátszást.

2023.09.04. – Van valami megmagyarázhatatlanul hívogató bája, hogy ilyen-olyan trükkök által nevetségesen rövid idő alatt a végére érjünk alapvetően elég hosszú játékoknak. Én legalábbis ebben az esetben tudok csak áhítattal telve bámulni a speedrunokra, ha a szupergyorsan lezavart cím egy átlagos játékosnak – mint nekem – több tucat játékórányi szórakozást nyújt még úgy is, hogy egy csomó dolog mellett elsiklok.

Ilyen játék például a Baldur’s Gate 3 is, amit a HowLongToBeat statisztikái szerint még annak is közel 50 órába telik végigpörgetni, aki nem áll meg minden sarkon a legapróbb felfedeznivalókért, mellékküldetésekért. Ha már egy kicsit is elkezdünk elveszni benne, akkor ez simán 100 órára is rúghat, aki pedig mindent is meg akar ismerni, az az első végigjátszásra 130-150 órára is elveszett. Ez utóbbi mondjuk pont az ellentéte a speedrunnak, aminek rekordja ezidáig 10 percen állott: csak ennyi idő kellett valakinek, hogy befejezze a Baldur’s Gate 3-at.

Ezt sikerült most egy Mae nevű játékosnak megdönteni, méghozzá nem is kicsit, aki egy egészen furcsa, már-már beteg trükkel lefelezte az eddigi csúcsot.

A korábbi rekordot Gale karakterével állították fel, akinek a megfelelő értékeit csúcsra húzva olimpikonokat megszégyenítő szuperugrásokra lesz képes. Ezzel a képességével pedig szimplán átugrálnak a játéknak arra a pontjára (az Act 2-ben), ami a történet idő előtti végéhez vezet. Ezt eddig a leggyorsabban 10 perc alatt sikerült megcsinálni.

Az alapok Mae speedrunjában is ugyanezek, annyi különbséggel, hogy az Act 2-be már Shadowhearttal kell megérkezni. A dolog ezután válik furává: a speedrunnerek ugyanis rájöttek, hogy ha megölik Shadowheartot, majd az élettelen testét egy ládába rejtik, az egy olyan hibát eredményez, ami azonnal a játék legeslegvégére teleportálja őket. Hogy pontosan miért, azt nem tudni, de ezzel a trükkel pikk-pakk át lehet ugrani a Baldur’s Gate 3 kvázi teljes egészét.

Az új rekord így töltésekkel 5 perc 19 másodperc, töltőképernyő nélkül pedig 4 perc 15 másodperc.

Ezt is érdemes elolvasnod:

13 zseniális szerepjáték, ha totál rácsavarodtál a Baldur’s Gate 3-ra

×