Hiába a Baldur’s Gate 3 az utóbbi idők egyik legkomplexebb és legtartalmasabb videojátéka, vannak, akik mindössze 10 perc alatt eljutottak a végére.

2023.08.15. – A Baldur’s Gate 3 egy hosszú játék. Persze láttunk már ennél is hosszabbat, sőt, a műfajában, de még a Larian portfólióján belül is akad nála terjedelmesebb, elnyújtottabb darab, ugyanakkor a How Long to Beaten feltüntetett átlag 83 óra, illetve a leghosszabb 143 óra is csak a felszín csupán.

A fejlesztők ugyanis 17.000 lehetséges befejezést írtak a játékhoz, melyeket a kalandozásunk során itt-ott meghozott döntéseink és akcióink által ismerhetünk meg. Szóval egyetlen játékos egyetlen végigjátszással nem fogja megismerni a Baldur’s Gate 3 összes titkát, útját, történetét és misztikumát, vagyis a fenti szám könnyen ennek a háromszorosa is lehet.

Legalábbis akkor, ha rendeltetésszerűen játszik az ember. A speedrunnereket például egyáltalán nem érdeklik az olyan butaságok, mint a karakterek, a sztori, a mellékküldetések, a világ és a lore, melyeket teljesen mellőzve olyan gyorsan vágnak át fűn-fán, égen-földön, amilyen gyorsan csak lehetséges. A hosszú, lehetőségekben gazdag játékok, mint amilyen a BG3 jelentik a valódi kihívást, így eleve el volt rendeltetve, hogy a megjelenés pillanatában megjelennek az egymás rekordjait hétről-hétre überelő „gyorsjátékosok”.

Míg a legtöbben azon csodálkoznak, hogy pár száz játékos egyetlen hétvége alatt elért a kaland végére, addig egy speedrunner nem egészen két nappal ezelőtt prezentált egy 10 perc 52 másodperces végigjátszást. Még csak negyed óra sem kellett ahhoz, hogy valaki trükközve, ide-oda ugrálva, de kipörgesse a szerepjátékot. Képzelhetjük, volt is nagy öröm meg boldogság, meg Redditen buszkélkedés.

Baldur’s Gate 3 Any% Speedrun in 10:52
by u/NikoEatsPancakes in speedrun

… a vigadalom azonban nem tartott sokáig.

Ugyanis egyetlen nap sem kellett hozzá, hogy hasonló, de néhány másodperccel hatékonyabb módszerrel megdöntsék az újonnan felállított Baldur’s Gate 3 speedrun rekordot. A legesleggyorsabb végigjátszás jelenleg tehát 10 perc 3 másodpercben állapítható meg.

Ha még mindig vakarod a fejed, akkor gyorsan elárulom, miként lehetséges ilyen gyorsan a játék végére érni. Az Enhance Leap varázslatot el kell lőni 17-es Strenght-értékre tuningolt Gale-re, aki így hihetetlenül nagyokat lesz képes ugrani. Ezután Shadowhearttől meg kell kapnia a Sanctuary varázslatot, ami megvédi az ellenséges támadástól, majd a Misty Step segítségével az Act 2 utolsó területére lehet teleportálni anélkül, hogy harcolni kellene a bossokkal.

Talán kevesen tudják, de a Baldur’s Gate 3-at egy rossz döntés nyomán simán be lehet fejezni már a második felvonás végén. Ehhez csak fel kell robbantani egy tömegpusztító fegyvert Gale-el, és máris felgördül a stáblista. Mindeközben persze az összes átvezetőt is el kell nyomkodni, és voilá, 10:03.

Az már egy másik dolog, hogy ez a rekord nem sokáig fog állni. Egészen biztos, hogy ezzel vagy akár teljesen új trükkökkel és glitchekkel sokan fognak még kísérletezni, melyekkel néhány másodpercet lefaragnak majd a 10 percből, amiből lesz majd 9 és 8 is. Nos, jó nekik, de mi, azaz a játékos többség inkább csak élvezzük a Larian csodálatos alkotását úgy, amilyennek tervezték.

Ezt is érdemes elolvasnod:

13 zseniális szerepjáték, ha totál rácsavarodtál a Baldur’s Gate 3-ra

×