Tulajdonképpen egy teljeskörű remasterelést kapott az idén 19 esztendős Doom 3 – méghozzá teljesen ingyen.

2023.08.28. – 2004-ben két játék feszegette a videojátékok grafikájának akkor ismert csúcsát: a Half Life 2, illetve a Doom 3. A technológiai bravúrjuk mellett közös még bennük, hogy hatalmas várakozás, úgy pedig elvárások előzték meg mind a két játékot, hiszen a Doom, mint az FPS játékok örökös úttörőjeként, a Half Life pedig ugyanezen műfaj legnagyobb reformereként volt ismeretes.

Mára már jól tudjuk, hogy egyik sem okozott csalódást és nem csak gyönyörű, hanem minden téren kiváló alkotásokat tisztelhetünk bennük, melyek méltán kerülhettek a játéktörténelem legnagyobbjai számára fenntartott panteonba. Szintén közös tulajdonság, hogy mindkét játék a mai napig szórakoztató és meglehetősen mutatós tudott maradni, melyeken bár meglátszik az idő vasfoga, de az is csak nemesített rajtuk, mint egy jó boron.

Ettől függetlenül azért önfeledten tudunk örülni egy-egy hozzáértő modder munkájának is, melyekkel komplett remastereléseket végeznek a kult-klasszikusokon – méghozzá (a mohó kiadókkal ellentétben) teljesen ingyen. Pontosan így tett a H3llBaron nevű modder is, aki alaposan feljavította a 19 esztendős Doom 3-at.

Kívül is, belül is

H3llBaron nem akármilyen munkát végzett! Amellett, hogy a Doom 3 szinte összes textúráját feljavította – a környezettel, a fegyverekkel-tárgyakkal, karakterekkel-szörnyekkel együtt,

  • modernebbé tette a fény-árnyékhatásokat és sok más effektet,
  • őrületes mennyiségű apró részletet is adott hozzá,
  • visszaállított egy csomó kivágott tartalmat, illetve átvett működő elemeket a BFG Editionből és a Resurrection of Evilből,
  • kijavította az azóta is kijavítatlan hibákat a pályákon,
  • olyan király hangulatkeltő opciókat is hozott, amivel örökre a földön maradnak a puskákból kipotyogó töltényhüvely, na meg a ledarált szörnyek is.

De mindez csak a jéghegy csúcsa, egy csomó fantasztikus újdonság, javítás várja a legnagyobb rajongókat. A DooM 3 Essential HD Pack v2.0-nak nevezett alapos feljavítás tulajdonképpen egy teljes értékű remasterelésnek is megfelelne, annyi különbséggel, hogy ezért egyetlen forintot sem akasztanak le a játékosokról.

Fontos azonban, hogy ez a mod nem kompatibilis a Doom 3 Hi Def overhaul moddal, szóval ha azt használod, akkor érdemes a telepítés-indítás előtt kilőni, máskülönben belefuthatsz némi otromba grafikai hibába. Amúgy meg használd bátran, és éld újra a korábbi etapokhoz képest sokkal félelmetesebb, és immáron sokkal, de sokkal szebb Doom 3-élményt.

Mindeközben az 1996-os Tomb Raider is megszépült:

Brutális ingyenes grafikai tuningot kapott a 27 éves első Tomb Raider

×