Egy vállalat egy kütyü segítségével egészen testközelből mutatja be a férfiaknak a menstruációs fájdalmakat.

2022. 08. 28. – „A menstruációnál kevés nagyobb tabu van, ami a női testet övezi, ezt elismerem. És azt is tudom, hogy sokakból hiányzik az empátia, az, hogy a másik helyzetébe belehelyezkedve elismerjék annak fájdalmait, megéléseit – és tisztelettel viseltessenek iránta.” – kezdi a remek írását Filákovity Radojka a WMN-en, aki a férfiak jellemzően cinizmussal átitatott, empátiától abszolút mentes hozzáállását is firtatta a menstruációs fájdalmak kapcsán.

Az empátia teljes hiánya nőtársaink felé nyilván nem minden férfiember sajátja, ugyanakkor aligha lehet elvitatni, hogy ha a menstruációról van szó, akkor sokan annak ellenére is sarkos véleményeket képesek megfogalmazni arról, hogy ő maguk soha nem tapasztalták meg a dolgot, és vélhetőleg soha nem is fogják. Ezért is nehéz úgy beszélni a nőknek az egyébként nem feltétlenül normális, de nagyon is valós és komoly menstruációs fájdalmakról, melyek sok esetben annyira elviselhetetlenek, hogy teljesen hétköznapi teendők válnak miatta valóságos küzdelemmé.

„A fájdalom nagysága ellenőrizhetetlen és hát, hm… láttunk már nőt hazudni.”

„Szerinted kinek kellene elvégezni a kiesett munkát, amíg a hölgyek menstruációs szabin vannak? Marha korrekt a másik terhére privilégiumokat adni.”

„Ezt a hisztit nagyon könnyű a hormonokra fogni, miközben önuralomra lenne szükség.”

Ezeket a kommenteket Radojka szerint magyar férfiak hagyták még májusban egy menstruációs fájdalomról szóló hír alatt, ami pontosan megmutatja, milyen nagy probléma uralkodik a témával kapcsolatban. Pedig egyáltalán nem egy eldugott, alig észlelhető jelenségről van szó.

A Newsweek szerint például a nők 84,1 százaléka tapasztal valamilyen mértékű fájdalmat a menstruáció alatt, és 32-40 százalékuknak pedig olyan erős fájdalmai vannak, ami miatt munkába vagy iskolába sem tud tőle menni. A menstruációs görcsöket pedig tovább súlyosbíthatja az endometriózis is, amikor az általában csak a méh falán található szövet (az endometrium) a méhen kívül, például a petevezetékeken, a petefészkeken vagy a kismedence bélését borító szöveteken növekszik.

Mindezt egy férfinak nyilván nagyon nehéz megértenie, bár némi empátiával azért meg lehet oldani a dolgot. Akiknél azonban ez nem alapvetés most örülhetnek, ugyanis egy kanadai vállalat, a Somedays olyan szuperhordozható kütyüt készített, amivel tulajdonképpen bárki demózhatja a legkeményebb menstruációs fájdalmat is. A vállalatnak mondjuk pont a profiljába vág a téma, ugyanis kifejezetten menstruációs fájdalmakat enyhítő termékeket készít és árul.

A Somedays menstruációs fájdalom szimulátora összesen 10 szinten keresztül mutatja be azt az érzést, amit nők milliói kénytelenek minden hónapban több napon keresztül elviselni, nem ritkán a fent idézett mondatok kíséretében. Az ötös szinttől kezdődik az átlagos fájdalomérzet, a maximális fokozaton pedig az endometriózis melletti fájdalmakat tapasztalhatják meg a vállalkozó szelleműek.

A szimulátor egyébként elektromos áramot küld a csatlakoztatott személyek hasizmaiba, ami nagyon hasonló izom összehúzódásokat eredményez, amilyeneket a nők érezhetnek a menstruációs görcsök során. Íme néhány férfiember, akik kipróbálták a szerkezetet, a reakciók pedig magukért beszélnek:

@getsomedays

Found a hidden stash of unreleased videos 👀 #periodpain #periodtiktok #periodproblems #endo #periodsimulator

♬ original sound – Somedays | Period Pain Relief

@getsomedays

“This is involuntary” ya babe. It always is 🫠 #periodpain #periodtiktok #endo #periodsimulator #periodtips

♬ original sound – Somedays | Period Pain Relief

@

♬ –

@getsomedays

@thebirdspapaya “feels like early stage labour” *doesnt flinch* 😂. #periodpain #endo #periodtiktok #periodproblems

♬ original sound – @somedays

@getsomedays

Found this in the archives 🥹 #periodpain #endo #periodproblems #periodsimulator #periodtiktok

♬ original sound – Somedays | Period Pain Relief

@getsomedays

Its the validation at the end for us 🥹 #periodpain #endo #endometriosis #periodtiktok #periodtips #periodproblems

♬ original sound – Somedays | Period Pain Relief

@

♬ –

Na és róla hallottál már?

A magyar Quake-királynő, aki leigázta az első női esport versenyt

×