A Starlink rendszerét kompromittáló kutató egészen magas jutalomban részesülhetett.

2022. 08. 14. – Elon Musk egyáltalán nem lehet dologtalan, ugyanis mint kiderült, egy alig 9500 forintos eszköz segítségével viszonylag könnyedén feltörhetők a Starlink műholdvevő antennái. A módszert a KU Leuven belga kutatója, Lennert Wouters mutatta be a 2022-es  nyári Black Hat biztonsági konferencián, ahol azt is bejelentette, hogy az eszközt nyílt forráskódúvá, azaz szabadon elérhetővé fogja tenni – írta az Interesting Engineering.

Sőt, ezt az egyedi eszközt egy techben kicsit is járatos személy simán össze tudja rakni magának, amihez egy Raspberry Pi mikrokontrollernél, elektronikus kapcsolóknál, flash-tárolónál és egy feszültségszabályozónál sokkal több nem is szükségeltetik. Mindez nem kerül többe 25 dollárnál, nagyjából 9500 forintnál. A szerkezetet csak rá kell forrasztani egy Starlink tápáramköri lapra (PCB), majd csatlakoztatni kell, mellyel aztán ideiglenesen rövidre zárható a rendszer.

Ez adott utat végül a kutatónak a Starlink teljes hálózatához, a felhasználók elől elzárt rendszeréhez. 

Ugyan az eszköz összeállítását szabadon elérhetővé teszi a Githubon, a sebezhetőséget azonnal jelentette a SpaceX bug bounty programján keresztül. A felfedezéséért pedig valószínűleg egészen magas jutalmat kaphatott, amit a vállalat állítólag egy távoli frissítéssel már orvosolt. Wouters azonban megjegyezte, hogy a valódi javítást nem a szoftveres, hanem egy fizikai upgrade jelentené, azaz a Starlinknek újabb vevőegységeket kellene piacra dobnia.

A SpaceX gratulált Woutersnek az eredményhez, de egyben arra is rámutatott, hogy az ilyen jellegű hackelés a hálózatra és a felhasználókra nézve valójában nem sok hatással van. A vállalat szerint  egy-egy kompromittált berendezés nem befolyásolhatja az egész hálózatot, bár hozzátették, hogy nehéz megvédeni egy olyan eszközt, amihez egy hacker állandó, ellenőrizetlen fizikai hozzáféréssel rendelkezik. Ezért is biztatnak mindenkit az ilyesfajta hibavadászatra, vagyis arra ösztönöznek mindenkit, hogy próbálják meg feltörni a Starlink rendszerét.

De nem csak Elon Musk űrinternetében bukkantak hibára:

Simán elcsapna egy kisgyereket a Tesla „teljes önvezető” rendszere

×