Az iskola minden, csak nem játék – van azonban 8 baromi hasznos alkalmazás, amivel a suli is csak achievement gyűjtögetés.

2023.08.25. – Most mit kívánjunk az iskolakezdéshez? Minden jót? Mikor elveszi az időt a játéktól?! A legkevesebb, amit tehetünk érted, hogy szólunk: ezek nélkül az alkalmazások nélkül nem lehet létezni a suliban. Pedig jó eséllyel a létezésükről sem tudtál. A gyűjtés során azon voltunk, hogy vagy teljesen díjmentes, vagy a neked szükséges szinten ingyenes alkalmazásokkal segítsük könnyebben venni az akadályokat. Hatékonyabb tanulás = gyorsabban végzel = hamarabb kapcsolhatod be utána a kedvenc videojátékodat. Szóval, csak nyerhetsz velük. Nézzük!

Forrás: Freepik

1. Duolingo

Kezdjük a legfontosabbal: NYELV. Ezzel az applikációval 40 nyelv tanulását segítő elektronikus asszisztenst kapsz. A magyar honlap mondjuk csak angolt és németet ígér, de ez itthon elég is kell legyen a boldogsághoz. A zöld madárka logós app szórakoztató, hatékony és eredményes szókincsbővítést ígér, és ehhez akár napi 15 percet is elég lehet eltölteni vele. Tartalmaz személyre szabott nyelvleckét, beszédfelismerőt, játékokat is. Androidra és iOS-re egyaránt ingyen letölthető.

2. Trello

Ezt a remek rendszert aligha kell bemutatni. Bár elsősorban csoportos feladatvégrehajtáshoz ajánlott, jól rendszerezhető táblarengeteg, akár magadnak is létrehozhatsz rajta kártyákat. Az egyes tárgyak vagy iskolai feladatok alá felvitt kártyák segítségével remekül számon tarthatod az elvégzendő feladatokat. Vannak persze fizetős csomagjai, de tanulás végett elég lehet az ingyenes verzió. Egyszerre használhatod böngészőben, iOS-en, Androidon.

3. Evernote

Még egy díjmentesen is remek szolgáltatásokat tartalmazó app, amivel már nem csak rendszerezni tudod a teendőket, hanem jegyzeteket is félretehetsz benne. Könnyen használható, megbízható alkalmazás, benne napi, heti, havi teendőlistával. Mindezt nem mellékesen bármilyen rendszerű okoseszközödön összekapcsolhatod a naptár applikációval. Nem elég, hogy semmiről se maradsz le, még az online keresgélt szövegeket is kiemelheted benne – puff neki, kész is jegyzet (akár pdf-ben), amire szükséged van.

4. Geogebra

Az a rohadt matek. Sokak rémálma, de nem ezzel az alkalmazásgyűjteménnyel, amivel minden sokkal érthetőbbé és átláthatóbbá válik. Használd a grafikus és tudományos számológépet, a geometriai, komputeralgebrai alkalmazást, vagy akár a 3D függvényrajzolót. Remekül használható egyenletek megfejtéséhez és statisztikai feladatok elvégzéséhez is.

5. Aha Slides

Elsősorban csapatban zajló feladatok főpróbája, tanulmányi versenyekre készülés eszköze, vagy puszta kvízestes szórakozás. Ezeknek mind megfelelhet az ingyenesen használható kérdőíves app, amiben adott minták átalakításával hozhatsz létre kérdőívet, szavazást, brainstormingot, stb-t.

6. Brainscape

Elsősorban akkor lehet hasznos, ha gyakran hagyatkozol a vizuális memóriádra, és az jól is működik. A klasszikus, kártyára írt kérdés és válasz módszer digitális verziója alapjáraton akkor jön jól, ha angolból már jó vagy, DE létrehozható benne saját kártyagyűjtemény – nyilván magyarul is. Ha erre viszed fel a tanuláshoz szükséges kérdés-válaszokat, többé nem kell mindent papírra firkálni, aztán meg azzal nyaggatni valakit, hogy kérdezzen ki.

7. Khan Academy

Óriási, hogy már magyarul is elérhető! Ez egy nonprofit szervezetek alkotta online oktatási tananyagbázis, amit a világszínvonalú tanuláshoz való ingyenes hozzáférés jegyében hoztak létre. Fiókot tanulóként, tanárként és szülőként is létrehozhatsz benne, és már az óvodai szinttől kínál különböző tudományágakból származó ismeretanyagokat. Van itt mindenféle tananyag, az alapszintű matematikától és a programozástól a természettudományokon át a történelemig és a zenéig. A megbízhatóságot szakértők hada szavatolja és cserébe soha egyetlen forintot se fognak kérni tőled. Tényleg.

8. Forest

Fergeteges ötlet és nagyon hasznos! Ha tanulás van, maradj fókuszált és ültess vele igazi fákat a Földön. A számláló már 1.586.207 fánál tart, és ezt mind olyan emberek adták össze, akik koncentrációt vásároltak a Forest alkalmazásban. Szponzorálni persze nem kötelező, de nemes a cél, úgyhogy ne fogd vissza magad, ha megteheted! Az alkalmazás lényegében egy gamifikált időzítő. A benne lévő digitális fácskád attól bújik ki a földből, majd növekszik egészséges és szép lombossá, hogy a feladataiddal foglalkozol – a telefonod bújása helyett. Androidra ingyenesen telepíthető, iOS-en 4 dollárt kóstál.

Addig is, amíg még tart a nyár:

Annyira felesleges nyári kütyük, hogy már meg sem lennél nélkülük

×