A Samsung Galaxy S23 szériájában nem érkezett saját fejlesztés. A következő generáció azonban nagyot szólhat, ha minden összejön.

2023.08.23. – A Samsung telefonok alapvetően két változatban érhetőek el az egyes piacokon. Szinte minden hardveres komponens megegyezik bennük, egyet kivéve. Ez pedig nem más, mint a mobiltelefonok lelke, a SoC. A cég hosszú évek óta a Snapdragon mellett a saját megoldásait is igyekszik bevetni. Ezek az Exynos nevet viselik, ám a Samsung Galaxy S23 szériánál valamilyen oknál fogva nem találkozhattunk velük.

Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S23

Hatalmas különbségeket nem lehet leolvasni, ráadásul generációnként eltér, hogy merre billen a mérleg. Hol a Samsung saját megoldása, hol a Qualcomm processzorai bizonyulnak gyorsabbnak. Természetesen szintetikus tesztek alatt kell ezt érteni, a mindennapi használat során sebességbeli különbségre nem kell számítani. Voltak olyan generációk, melyeknél a fogyasztás is eltért, de a képfeldolgozó chipek eltérő algoritmusait is kiszúrhatták az arra érzékeny emberek. Általában azonban kijelenthető volt, hogy az Exynos egységek több energiát igényelnek, melynek köszönhetően a melegedésük is hangsúlyosabb volt.

A Samsung S24 szériában visszatérhetnek a saját processzorok

A cég műhelyében már javában készül az Exynos 2400 nevet viselő chip. Különleges kialakítást kap az egység, 1+2+3+4 mag várja a felhasználókat. Ezzel szemben a konkurencia egy 8 magos processzort tervez a piacra dobni, mely a nem túl kreatív, ellenben könnyen megjegyezhető Snapdragon 8 Gen 3 nevet viseli majd magán. Közös tulajdonságuk lehet, hogy mindkét chip csak 64 bites alkalmazásokkal lesz majd kompatibilis.

A grafikus mag is irigylésre méltó lehet majd. Az Exynos 2200-ban debütált Xclipse 920 utódja duruzsolhat a készülékházakban. Ez az AMD és a Samsung közös fejlesztése, a korábban csak PC-s berkekben használt RDNA 2 magokat hozta el mobilos szegmensbe a két gyártó. Az Xclipse 940 megduplázná a grafikus magok számát, mely papíron kétszeres teljesítményt biztosan garantál. Ha időközben pedig az órajelen is emelt a Samsung, akkor ez akár még több is lehet. Természetesen a manapság népszerű MI feldolgozóegységek sem maradnak ki, ahogy az 5G kapcsolat és a Wi-Fi 7 is garantált. A debütálásra még egy kicsit várni kell, nagy eséllyel 2024 elején érkezhetnek majd az új Samsung telefonok.

Forrás: HVG

Beteg: Ezzel a Samsung dual 4K gaming monitorral egy GPU sem bír

×