Az AMD adós maradt a jelenlegi generáció középkategóriájával kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy egy harmadik videokártya is feltűnhet a közeljövőben.

2023.08.20. – Az AMD a következő generációra teljesen elengedheti a felső kategóriát. Tegyük hozzá, hogy a jelenlegi generációban sem erőltették meg magukat, hogy utolérjék az RTX 4090-et. Az RX 7900 XTX az RTX 4080 szintjét karcolgatja, Ray Tracing alatt pedig el is vérzik. Ezzel azonban nincs semmi gond, hiszen a felhasználók jelentős része az RTX 4070 és RTX 4060 közötti ár- és teljesítménysávot célozza be.

Az AMD-nek a jövőben erre a szegmensre kell koncentrálnia. Éppen ezért meglepő, hogy az RX 7600 és RX 7900 XT(X) kártyák között üres lyuk tátong. A pletykák alapján már nem sokáig lesz ez így, ám hatalmas lemaradásban van a vörös óriás. Úgy tűnik azonban, hogy az ősszel érkező RX 7700 és RX 7800 párosa mellé egy harmadik újonc is megérkezhet. A dolog érdekessége, hogy nem az új generációból kerül majd ki az új kártya, ám ez mit sem von le a teljesítményéből, amit majd a játékosok gépeiben nyújthat.

Az AMD RX 6750 GRE lehet az igazi ütőkártya?

Készülőben az AMD RX 6750 GRE

Készülőben az AMD RX 6750 GRE

Úgy tűnik, hogy a nemrég debütált 5600X3D CPU után az előző GPU generációból is még egy utolsót kisajtolna az AMD. Az eredeti 6750 XT 12GB-nyi videomemóriával és közel 250 wattos fogyasztással érkezett meg a piacra. Akkor 550 dolláros árcédulát kapott az egység, ám manapság már jóval barátságosabb árazásra készülhetnek a potenciális vásárlók.

A pontos specifikációk nem ismertek, ám az első információk kifejezetten pozitívak. A jelenlegi pletykák alapján a kártya az RTX 4060 Ti teljesítményét hozhatja, miközben az RTX 4060 árcéduláját kapja majd. Ez igazi ütőkártya lehetne az AMD kezében, előző generáció ide vagy oda. A GRE a kártya nevében a Golden Rabbit Editionra utal. Ez sajnos azt is jelentheti, hogy Kína-exkluzív kártyával állunk szemben. A legutóbbi ilyen kiadást, az RX 7900 GRE-t azonban előre épített európai gépekben is megtalálhatjuk, talán előbb-utóbb a boltok polcaira is megérkezhet. Kíváncsian várjuk, hogy mikor leplezi le terveit az AMD, könnyen lehet, hogy a napokon belül elstartoló Gamescom eseményen kerül erre sor.

Forrás: Videocardz

Mutatjuk a történelem leghányadékabb videojátékos mörcseit

×