A Microsoft tavasszal már több alkalmazás eltávolítására is engedélyt adott. Ennek köszönhetően egyre kisebb helyet foglalhat a Windows 11.

2023.08.18. – Manapság már nem hatalmas tétel egy 1TB-os SSD sem, ám a felhasználók továbbra is szeretik a minél kevesebb helyet foglaló rendszereket. Nem is feltétlenül azért, mert felszabadítanak pár plusz GB-ot a háttértáron. Sokkal inkább az lehet az ok, hogy a kisebb méret általában kevesebb felesleges programot, háttérszolgáltatást foglal magában. A piacon több megoldást is találhatunk ezekre, ám ezek legitimitása erőteljesen megkérdőjelezhető.

Ott vannak a Windows 10 és 11 ReviOS változatai, de példaként említhetjük a Tiny10 és Tiny11 kiadásokat is. Ezekben a Windowstól teljesen független, külsős fejlesztők gyomlálták ki a nem szükséges programokat. Ez szép és jó, ám rengetegen beleszaladhatnak olyan problémába, melyre csak a teljes verzió feltelepítése adhat megoldást. Játszanál a Game Pass játékokkal? Nem biztos, hogy a Tiny változatokban meg tudod tenni, mert az ehhez szükséges háttérszolgáltatásokat eltávolították. Ez természetesen csak egy kiragadott példa, de hamar rájöhetünk, hogy ezek a kiadások sem hibátlanok. Mi lenne azonban, ha a Microsoft maga adna engedélyt ezekre az eltávolításokra? Úgy tűnik, hogy hamarosan megtudhatjuk.

A Microsoft hivatalosan is segít csökkenteni a Windows telepítők méretét

Windows 11

Windows 11

A Microsoft a minap publikálta a legújabb, Insider verzióhoz tartozó blogbejegyzését. Ebben kifejezetten pozitív híreket olvashatnak le a felhasználók. Olyan alkalmazásokat, szolgáltatásokat is eltávolíthatunk ezentúl, melyekre idáig hivatalos módszer még nem is létezett. Ide tartozik a Távoli Asztal (RDP) kliens, a Kapcsolatok (People) alkalmazások, de a Fotók komponenstől is megszabadulhatunk pillanatok alatt. Ráadásul a lehető legkönnyebb módon, az Alkalmazások menüpontban tehetjük ezt meg.

Tavasszal már voltak erre utaló jelek. Akkor többek között a Kamera és a Cortana alkalmazást tette eltávolíthatóvá Windows 11-ből a cég. Utóbbinak a magyar felhasználók kifejezetten örülhettek, hiszen hazánkban nem elérhető az asszisztens. Remélhetőleg a Microsoft folytatja ezt az utat. Természetesen új funkcióknak sem leszünk majd híján. A Fájlkezelő információs panelja sem marad a régi, de az RGB eszközök egységes kezelést is megkönnyíti majd a Microsoft. Az elkövetkezendő hetekben éles ágra is megérkeznek a fentebb felvázolt fejlesztések, újdonságok.

Forrás: PCFórum

A Starfield gyűlölői már most készülnek, hogy szétalázzák a játékot

×