Manapság Flash és DRAM memóriákkal találkozhatunk a legtöbbet. Az ULTRARAM fejlesztői a két memória legnagyobb előnyeit ötvöznék egyetlen termékben.

2023.08.17. – Manapság két „memóriával találkozhatunk a számítógépben. Az egyik a DRAM / rendszermemória, míg a másik a flash memória, melyet például SSD-kben találhatunk meg. A DRAM szupergyors, az írási és olvasási sebességei mérföldeket ver a leggyorsabb tárolókra is. Sőt, bármennyiszer újraírhatjuk komolyabb degradálódás nélkül. Ismertetőjele és hátránya, hogy az információt csak addig tárolja, amíg áram alatt van. Sőt, valójában ezalatt is folyamatosan frissíti magát az adatvesztés elkerülésének érdekében. Ahogy azonban megszűnik a tápellátás, azonnal törlődik az összes információ. Éppen ezért fogyaszt a laptopod és a számítógéped minimálisan, ha kikapcsolás helyett csak alvó módba rakod.

A flash memóriák azonban ezek ellentétei. Jóval olcsóbban kínálnak sokkal nagyobb tárhelyet. A korábbi információknak megfelelően azonban a PCIE Gen5 egységek sebességei sem érnek fel a memóriákhoz. Az adataink azonban akkor sem kerülnek veszélybe, ha tudatosan vagy külső ok miatt kikapcsoljuk az egységet. A flash memóriák élettartama is véges, a gyártók nem véletlen szokták jelölni, hogy mennyi írt adat után érdemes felkészülnünk a legrosszabbra. Többnyire ennél azért többet bírnak az egységek, de a RAM-ok „végtelen” írásával így sem vehetik fel a versenyt. Úgy tűnik, hogy a Quinas Technology a két memória legjobb előnyeit ötvözné egy harmadik termékben.

Hamarosan megérkezhet az UltraRAM!

Mi is az az UltraRAM?

Az ULTRARAM szakítani a korábbi hagyományokkal és nem szilíciumra épül. A működéséhez elengedhetetlen a kvantumrezonáns alagútnak nevezett megoldás, olyan összetett félvezetőkre támaszkodik mint a gallium-antimonid (GaSb), az indium-arzenid (InAs) és az alumínium-antimonid (AlSb). Jól látható, hogy már az anyagok használatát tekintve is igazán jövőbemutató konstrukcióról beszélhetünk.

Az ULTARAM felépítése

Az ULTARAM felépítése

A technológia ismertető PDF dokumentumában több érdekes kijelentést is olvashatunk. A lényeg, hogy a tárolt információkat akár 1000 évre is meg tudja őrizni az ULTRARAM, miközben az átlagos működéshez szükséges energiaigénye is kifejezetten kellemes. Az elképesztő sebességekről nem is beszélve. Gondolhatnánk ekkor, hogy valamilyen átverésről beszélünk, ám szerencsére nem ez az igazság. Az ULTRARAM fejlesztése mögött a Lancaster egyetem áll, hosszú évek tanulmányai és próbálkozásai után kezd összeállni a kész termék.

Kiknek lesz jó?

Az Ultraram hatékonyságban mérföldekre elhúzna a jelenleg is aktívan használt DRAM és Flash memóriák mellett. A DRAM memóriáknál százszor, míg a Flash memóriáknál ezerszer hatékonyabb módon történhet az adattárolás. Az ULTRARAM a DRAM sebességeit ígéri, miközben a Flash memóriák jó tulajdonságait is magában hordozza. Elképesztő írási és olvasási értékekkel operál, de közben kikapcsolt állapotban sem veszíti el a ráírt adatokat. Kell ennél több?

Elképesztően hatékony az ULTRARAM

Elképesztően hatékony az ULTRARAM

A technológiát akár felhasználói szinten is lehetne hasznosítani. Gondoljunk csak bele abba, hogy a technológia segítségével az operációs rendszer pillanatnyi állapotát villámgyorsan az ULTRARAM-ra lehetne írni, majd kikapcsolás után másodpercek alatt visszatölteni. Felhasználói szemmel pontosan úgy történne ez, mint a most megszokott altatásnál, de közben mégsem kell áram alatt lennie a masináknak. Ez a hordozható gépeknél, laptopoknál, de még a mobiltelefonoknál is hasznosítható lehetne.

Aztán persze a nagyobb szereplőket sem érdemes kihagyni a buliból. Az adatközpontok elképesztő mennyiségű áramot használnak fel, hogy tárolni tudják az adatokat. Az ULTRARAM kedvező fogyasztási értékei mellett szignifikánsan csökkenhetne ezek energiafelhasználása, mely hosszabb távon akár az ezekhez kapcsolódó offline és online szolgáltatások árának csökkenését is magával hozhatnák. Idevehetjük a felhő alapú fájltárolást és a webszervereket is, de egy Netflix vagy Disney Plus sem mondana nemet erre.

A legnagyobb kérdés természetesen, hogy mikor érkezhetnek meg ezek a piacra. Kísérleti állapot miatt még hosszú éveket, netán évtizedet is várnunk kell a megérkezésükre. Az azonban mindenképp árulkodó lehet, hogy már ilyen közérthető formában is publikálnak dokumentumokat az ULTRARAM működéséről és felépítéséről.

Forrás: PCGamer

Beismert vereség? – Ezért lehet jó, hogy az AMD elhagyja a felsőkategóriát

 

×