A 3DMark fejlesztői végre egy teljesen multiplatform benchmarkkal jelentkeztek. Első körben az Nvidia RTX 4090 és a Samsung telefonja esett egymásnak.

2023.08.15. – Ha a videokártyánk vagy a gépünk erejét szeretnénk összehasonlítani másokéval, több lelehetőségünk is van. Előkerülhet például a Cinebench, mely a CPU renderelési képességeit izzasztja meg. Az GPU számítási teljesítményének meghatározására ott van rengeteg játék vagy dedikált benchmark. Sokkal átfogóbb képet adhat azonban, ha a gépünk egészét vizsgáljuk, nem csak az RTX 4090-et. Ebben egy cég már régóta a segítségünkre sietett, azóta is kikerülhetetlen szereplői az iparágnak.

3DMark – Solar Bay

Ez pedig nem más, mint a 3DMark. A legelső, 3DMark99-re keresztelt verziója 1998-ban jelent meg Windows 95 és 98 platformra, azóta pedig több verzióváltást is megért. A legutóbbi, említésre méltó 2013-ban történt. Ekkor a program nemes egyszerűséggel  3DMark névre váltott. Többféle benchmark áll a játékosok rendelkezésére. Ott van DirectX 12-re és iGPU-kra specializálódott Night Raid, de a Fire Strike is hatalmas népszerűségnek örvend. A legtöbben közös, hogy nem csak a GPU nyers erejét, de a processzor képességeit is igyekeznek felmérni, melynek köszönhetően egy univerzális pontszámot kaphat a gépünk.

Most már nem csak PC-n mérhetjük össze a nyers erőt

Hatalmas hátülője az ilyen programoknak, hogy nem feltétlenül hasonlíthatunk össze több platformot. Létezett mobilra is 3DMark, ám a PC-n nem találtuk meg ennek pontos megfelelőjét. Ahogy a windowsos változatban szereplő benchmarkok sem figyeltek ott az androidos alkalmazásban. Érezték a fejlesztők is, hogy ezen bizony változtatni kell 2023-ra.

Megérkezett a Solar Bay!

RTX 4090 vs. S23 Ultra - 3DMark

RTX 4090 vs. S23 Ultra – 3DMark

A Solar Bay nem a meglévő benchmarkokat cserélné le, hanem egy új alternatívát biztosítana a kíváncsi felhasználók számára. Ennek megfelelően akár az RTX 4090 és a Samsung S23 Ultrában található GPU egység is összehasonlítható. Természetesen vannak, akik ezt meg is tették már. Nem meglepő módon az RTX 4090 közel 25x gyorsabb a program alatt, mint a top kategóriás mobilprocesszor. Jelenleg talán ennek nincs is nagy jelentősége, de az ARM egységek elterjedésével akár létjogosultsága is lehet ezeknek az összehasonlításoknak. A friss benchmarkot Steamen és EPIC platformon is megtalálhatjuk. Az androidos verzió teljesen ingyenes, míg a PC verzióra a korábban megszokott árcédula vonatkozik.

Forrás: Videocardz

Óriási nemzetközi sikert aratott a MAGYAR gimnazista mobilalkalmazása

×