Ahogy az élet más területein, úgy a gépünknél sem érdemes túlzásokba esni.

2022. 07. 20. – Rengeteg közösségi oldalon vagy fórumon találhatunk olyan bejegyzéseket, melyekben a kevésbé rutinos felhasználók segítséget kérnek gépépítésben. Ilyenkor általában gyakran felmerül javaslatként, hogy érdemes lenne egyensúlyba hozni az alkatrészek erejét, általában ennek elmaradása alap hiba szokott lenni a kezdőknél. Fontos kérdéskör, hiszen egy i3 processzor mellé nem érdemes 3090 Ti-t pakolni, ahogy egy i7 is kihasználatlan marad egy pár tízezer forintos VGA mellett.

Gyakran a bottleneck szó is előkerül ilyenkor, hiszen ezzel egy rövid szóban összefoglalhatjuk a fenti jelenséget. Ezt mindenképp érdemes számba venni, ha konfigurációt állítunk össze. Természetesen egyéni esetek előfordulhatnak, amikor valamelyik hardvert direkt nagyoljuk el, akár speciális felhasználási mód, akár jövőbiztosság jegyében.

Mi is az a Bottleneck?

Gyenge CPU, erős GPU vs. balanszolt CPU és GPU – Innen ered a Bottleneck név is, hiszen olyan, mint egy üveg nyaka

Ezt a kifejezést abban az esetben szoktuk használni, ha valamelyik hardverkomponens jelentősen visszafogja a többi teljesítményét. Ezt a feladatot általában a GPU vagy a CPU vállalja magára. Ha 99-100%-os videókártya kihasználtságot mérünk kevés processzorhasználat mellett, akkor azt jelenti, hogy a GPU-nkban rejlő erőt bőven tudja kezelni a processzor és a videókártya limitálja az FPS értékünket. Ez a kevésbé rossz, “GPU bottleneck”, de itt is érdemes elgondolkodni a váltáson alacsony FPS esetén.

Fordított esetben egy fokkal problémásabb lehet a dolog, hiszen a folyamatosan maximum kihasználtságon pörgő CPU-t sokkal hamarabb észrevesszük. Az operációs rendszer működése is meg-megdöccenhet és az FPS dropok is sokkal látványosabbak lesznek. Adott címtől, játékmotortól is függhet, hogy melyiket veszi igénybe jobban a gépünk játszadozás alatt, általánosságban kijelenthetjük, hogy valóban az a jobb, ha a processzorban marad még extra kakaó és nem a videókártyánkban. 

Hogyan ellenőrízhetem?

Több weboldal is létezik ennek ellenőrzésére, a legtöbben a PC Build kalkulátorát ajánlják. A használata meglehetősen egyszerű, ám azért nem árt, ha végigzongorázzuk a lépéseket:

  • Keressük fel a PC Build Bottleneck Calculator weboldalát
  • Első körben ki kell választanunk a processzorunk típusát, ha nem találjuk meg a konkrét típust, akkor keressük ki a legközelebbi változatot (pl. egy i7-12700 és i7-12700K között nem lesz akkora különbség, hogy a valóságban észrevehessük)
  • Ezután válasszuk ki a videókártyánkat, szintén a fenti szabállyal, bár itt kevesebb az esély rá, hogy ne találjuk meg a pontos típust
  • Válasszuk ki ezt követően a fő monitorunk felbontását, hiszen azon játszunk
  • Ezt követően három fő felhasználási terület közül kell választanunk: „Általános feladatok, Processzorigényes feladatok, VGA igényes feladatok”
  • Az esetek jelentős részében elég lesz kiválasztani az általános feladatot, mely „General Tasks” néven fut, hiszen nem csak egy dedikált programot vagy játékot fogunk használni
  • Ha mindent kiválasztottunk, ideje rákattintani a „Proceed to Calculation” gombra

Ezt követően megkapjuk az eredményt. Jól látható, hogy esetemben 0% bottlenecket jósol az oldal FullHD felbontáson. Az 5% alatti értékek számítanak kiegyensúlyozottnak, ám akkor sem kell megijednünk, ha kicsit ezek felett van az érték. Kompetitív FPS-ek esetében például kimondottan csalóka lehet az eredmény, hiszen leginkább a processzora támaszkodnak azok. Az oldal alapesetben a többi komponenst nem veszi számításba, azt feltételezi, hogy az SSD vagy épp a RAM a jelenlegi viszonyoknak megfelelő specifikációkkal rendelkezik.

Érdemes tehát a hardvereink egyensúlyára törekednünk, ha a kellemes játékélmény a cél. Természetesen két egyensúlyba hozott, de nagyon olcsó komponens nem fog csodát tenni, ám gépbővítés vagy építés esetén mindenképp hasznos lehet lefuttatni a fenti kalkulációt. Ha tudjuk, hogy a gépet később fejlesztjük és direkt erősebb CPU-t vagy GPU-t választunk, azzal sincs semmi gond, ám ebben az esetben fel kell készülnünk az átmeneti időszakban a bottleneck-re.

Neked milyen CPU+GPU páros van a gépedben?

Kapd a hátadra a PC-t és irány a tábor vagy a nyaralás

 

×