A tudomány szerint ezek a filmtörténelem legijesztőbb horrorfilmjei, amiken szinte mindenki telerakja a nadrágját.

2022. 08. 31. – Kétféle ember létezik a Föld kerekén: aki kőkeményen bírja a legdurvább horrorfilmeket, a legbrutálisabb, legparább jeleneteken sem rezzennek, illetve az, aki már a tücsökciripelésen barnára festi a lábszárát. Illetve a kettő keveréke, aki megijed ugyan, de inkább letagadja a dolgot, hogy keményebbnek tűnjön.

Ez persze nemcsak személy, hanem horrorfilm függő is, hiszen vannak a slasher típusú vérben gazdag mészárszékek, és a pszichológiára, a feszült hangulatkeltésre épülő filmek, melyek teljesen másként próbálnak hatni az egyik legalapvetőbb emberi ösztönre, a félelemre. Hogy ez pontosan miért történik, ha jól tudjuk, hogy a tévén keresztül semmi bajunk nem eshet, azzal egy másik cikkben fogunk foglalkozni, most inkább arra keressük a választ,

hogy a tudomány jelen állása szerint melyik a világ legfélelmetesebb horrorfilmje, amin jó eséllyel mindenki telerakja az alsóneműt.

Ehhez nagy segítség a Broadbanchoices 2022-es esettanulmánya, amely során pulzusmérővel felszerelve nézettek horrort 250 vállalkozó szellemű emberrel. A Science of Scare Project néven 2020-ban indult horrorkutatás eredetileg 30 filmet vizsgált, ezt bővítették tovább különböző nézői és kritikusi ajánlásokkal, illetve újabb megjelenésű filmekkel. A legújabb tanulmány így bővült 40-re, bár a szűkített listába ezúttal is 30 filmet pakoltak.

A filmeket azonban nem akárhogyan, hanem egy speciális „sikítószobának” nevezett helyiségben kellett megnézni, hogy a hatás igazán mérhető legyen. Így garantálták ugyanis, hogy az alanyok figyelmét semmi se vonja el, illetve ne tudjanak elmenekülni a legijesztőbb jelenetek elől. Innen mérték, hogy a kiválasztott filmek pontosan milyen hatást váltanak ki az emberekből, azaz hogyan változik a szívritmus (BPM-ben mérve) az átlagos 64-es nyugalmi BPM-hez képest.

A vizsgálatok során alapvetően három szempontot figyeltek: a nézők film közbeni átlagos szívritmusát, hogy az alapállapothoz képest ez mekkora különbséget jelent – ez a két érték mutatja, hogy egy horror mennyire feszült, illetve a film közben mért legmagasabb BPM-et – ami a legijesztőbb jelenet (általában jump scare) erősségét mutatja.

A tudomány szerint ezek a világ legfélelmetesebb horrorjai

A tudományos kísérlet szerint a világ legfélelmetesebb, legfeszültebb horrorfilmje a 2020-as ‘Az utolsó rítus’, amely nézése során az átlagos szívritmus 88 BPM volt, ami 24 BPM-mel volt magasabb az alapállapotnál. Annak ellenére, hogy a Host mindössze 12 hét alatt és teljes egészében Zoom videokonferencia segítségével készült, rövid, 56 perces játékideje alatt rettegésben tartotta a vizsgált közönséget. Viszont nem ez lett a jump scare bajnok, ezen a téren csak a negyedik helyet tudta megcsípni.

A második legfélelmetesebb horror a 2012-es Sinister lett, ami egyébként a 2020-as kutatásban az első helyen végzett. A film közben az átlag BPM 86-on állapodott, a legijesztőbb jelenete pedig egészen 130 BPM-ig tornázta fel a nézők szívműködését. Ezzel a második legdurvább jelenetet mérték az összesített lista harmadik helyezettje mögött…

… Ami nem más lett, mint James Wan legendás horrorja, az Insidious. A film végig 21 BPM-mel ugrasztotta meg az alap szívritmust, amivel ugyan csak a harmadik legparább horror lett, de ijesztgetésben így is világbajnok lett. A film legijesztőbb jelenete során ugyanis a nézők szívritmusa az egekbe szökött, ami 133 BPM-mel kiakasztotta a listát.

Ezek mellett még olyan klasszikusokat is vizsgáltak, mint például a Halloween, a Rémálom az Elm utcában, A kör, Az ördögűző, vagy a 28 nappal később, de ezek végül még a top10-be sem tudtak bekerülni. Persze a korukból adódóan még így is előkelő helyezéseket értek el, vagyis nem sokat kopott a varázsuk.

A 30 tudományosan vizsgált filmek utolsó helyezettje egyébként a kult-klasszikus Alien lett, ami alig csigázta fel a nézőket: a film alatti átlagos szívritmus 69 BPM-ben volt mérhető, de még a legijesztőbb jeleneten is csak 78 BPM-nyire kakkantották össze magukat. Az Alient visszafele a Péntek 13 követte átlag 70 BPM-mel, őt pedig a legendás found footage műfaj úttörője, a Blair Witch.

A teljes, mind a 40 horrorfilmet mutató tanulmányt a kutatást végző portál hivatalos felületén találod.

Na te melyiken pottyantottál be? Írd meg nekünk kommentben!

Ha bírod a horrort, akkor ez is tetszeni fog:

9 annyira sz@r és félelmetesen gagyi horrorfilm, hogy az már jó

 

×