Úgy tűnik, hogy a kormány nagyon szeretné támogatni azokat a fiatalokat, akiknek gondot okoz a jogsi megszerzése. Lehet, teljesen ingyen lesz?

2023.08.09. – Nem is olyan rég felröppent a hír, hogy a kormány a jövőben erősen támogatná a középiskolások és az állami szakképző intézményekben tanulók számára a „B” kategóriás jogsi megszerzését. Ha lehet hinni egy friss törvényjavaslatnak, akkor akár teljesen ingyen is lehet a jogosítvány, ha suliba jársz.

„Az állam ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását”.

Legalábbis ez áll egy nemrég megjelent törvényjavaslat szövegében, melyek a HVG is úgy értelmez, hogy ezzel gyakorlatilag (szinte) ingyenesen lehet jogosítványhoz jutni, amennyiben valaki szakképző intézmények vagy középiskola tanulója. Ha lehet hinni a törvényjavaslat szövegének, akkor tehát jóval bőkezűbben támogatná az állam a jogsiszerzést, mint eddig a 25 forintos támogatással.

Ez azt jelentheti, hogy mind a KRESZ-vizsgához szükséges elméleti oktatás, mind a gyakorlati oktatás ingyen elvégezhető, csupán majd a pár ezer forintos vizsgadíjat kell befizetni. A javaslat persze még nincs elfogadva, sőt többféleképpen is értelmezhető, így a HVG megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát.

Korábban egyébként a 20 év alatti fiatalok 25 ezer forintos támogatást kaptak a jogosítvány megszerzéséhez. A Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Nagy-Vargha Zsófia szerint a kormány eddig már több mint négymilliárd forint támogatást adott mintegy 163 ezer kérelmezőnek – írja az MTI.

Mennyi a jogsi?

Hogy kontextusba helyezzük a 25 ezer forintot, nézzünk egy átlagos árszabást a jogosítvány megszerzéséhez, a ZebraJogsi segítségével.

ELMÉLET

  • Tantermi KRESZ oktatás (28 óra, 7 alkalom): 39.990 Ft vagy
  • E-learning KRESZ oktatás: 39.990 Ft
  • (E-learning KRESZ oktatás angol vagy német nyelven: 64.990 Ft)
  • KRESZ vizsga: 4.600 Ft

GYAKORLAT

  • Gyakorlati óradíj, pótóra díj: 8.000 Ft-tól/óra 30 óra kötelező óraszámmal: 240.000 Ft-tól
  • Forgalmi vizsga: 11.000 Ft

B JOGSI ÁR ÖSSZESEN: 295.590 Ft-tól

Egyértelműen látszik tehát, hogy a korábbi 25 ezer forintos támogatás, főleg a mai körülmények között elég csekély. Az új törvényjavaslat alapján viszont a középiskolások teljes mértékben ingyen kaphatnák meg a szükséges elméleti és gyakorlati oktatást.

Ahogy arra a HVG is rávilágít, hamar kiderül, hogy ennek támogatásához óriási forrásra is szüksége lesz az államnak. A jövő évi költségvetésben ugyanis az eddigi 25 ezres támogatással számolva tettek félre egymilliárd forintot. Ennek mintegy 10-12 szeresét kellene biztosítani erre a célra, nem beszélve arról, hogy az ingyenesség miatt valószínűleg az igény is igen megnőne.

Te megszereznéd a jogsit, ha ingyen lenne?

Ezt láttad?

Magányos GTA 5 játékosok már mikrofonnal beszélhetnek az NPC-kkel

×