Leselejtezés felső fokon.

2023.07.31. – Az AMD 4700S szériája egy igazán érdekes processzor/SoC volt. Az első specifikációk alapján nem volt nehéz kitalálni, hogy a vörös óriás a PlayStation 5 / Xbox Series leselejtezett, nem túl jól sikerült “alaplapjait” akarta jó pénzért eladni a profitmaximalizálás érdekében. Nem volt rossz ötlet, ám a 4700S több szinten limitálva volt. A legnagyobb probléma a ramok késleltetésével volt, mely 20 évvel ezelőtti állapotokat idézett.

A fentieken kívül a nyers teljesítmény sem volt túl bíztató, sokkal kevesebb, mint amit az ember egy 8 magos Zen2 processzortól várna. Mindez persze megfelelő árcédulával akár még jól is elsülhetett volna, de az AMD még a kínai belpiacion is olyan árral dobta piacra, melyen értelmes vásárló hozzá sem nyúl. Aztán rá egy évre megjelent a 4800S, mely hasonló alapokra épült, ám sokkal értelmesebb konstrukció volt.

Most pedig meg is izzították játékok alatt!

A 4800S sokkal jobban teljesített a tesztek alatt. A 4700S-hoz képest nem volt limitálva az alaplapba behelyezett grafikus kártya teljesítménye, ahogy több port és csatlakozó áll a potenciális tulajdonosok rendelkezésére. Asztali szinten a Ryzen 7 Pro 4750G-hez áll a legközelebb a 4800S, ám a Ryzen 5 7600 mindkét processzort alaposan helybenhagyta.

Sajnos a 4800S alig kapható, még a teszthez szükséges hardver beszerzése is nagyon bonyolultnak bizonyult. Ennek eredményeképpen nem javasolt a levadászása, különösen akkor, ha figyelembe vesszük az olcsóbb és gyorsabb alternatívák elérhetőségét a piacon. Mindazonáltal a 4800S továbbra is érdekes koncepció marad, amely értékes és érdekes kiegészítője lehetne az AMD CPU-családjának, ha 2022-ben szélesebb kör is hozzájuthatott volna.

Forrás: Videocardz

Készülj fel! – Xboxon egyre nehezebb lesz képeket és videókat lementeni

×