Újabb sokkoló gyilkosság került fel a közösségi média platformra – egy felhasználó riasztotta a rendőrséget, miután rájött, igazi képeket néz.

2023.07.31. – Börtönviselt férfi késelt halálra egy nőt, majd osztott meg videót annak haláltusájáról az Egyesült Államokban, a kaliforniai San Mateóban. Az abc7 hírcsatornának a helyi rendőrkapitányság (SMPD) erősítette meg, hogy a sokkoló felvétel tényleg a Facebookon landolt.

A hatóságot helyi idő szerint szerdán 15:48-kor értesítették a nevadai Nye megye seriff hivatalától, hogy egy – nyilván ott élő – személy felhívta őket, és bejelentette: szemtanúja volt egy San Mateói késelésnek a Facebookon, majd megadta a történetet közzé tévő user nyilvánosan elérhető nevét és telefonszámát. Az adatok alapján azonosított férfi egy bizonyos Mark Mechikoff, akiről kiderült: öt éve még börtönben ült más bűncselekményért, de szabadon engedték. A 39 éves férfi egy nőt késelt halálra. Igazi kíméletlen pszichopata lehet, mert

az áldozat utolsó pillanatait felvette videóra, majd simán kitette a Facebookra.

A nagy kékség kontentellenőrző hadserege elég egyértelműen nem tudta kiszűrni a tartalmat, hiszen, ahogy fent írtuk, legalább egy hétköznapi felhasználó (de valószínűleg jóval több is akadt) simán belefutott. Az eset egyetlen tanulsága sajnos annyi, hogy ha egy gyilkos van annyira hülye, vagy kegyetlen, hogy a tettét közszemlére teszi (és erre ezek szerint a Facebook mégsem tud olyan gyorsan és határozottan reagálni, ahogy évek óta ígéri), akkor hamar elkapják.

Forrás: abc7

Az SMPD közölte: a bűncselekmény súlyosságára való tekintettel a Nye megyei hatóság azonnal meghatározta a helyét annak a készüléknek, amelyhez a Facebook-fiókban lévő telefonszám tartozik. A cellainformációk alapján azonosítottak egy nagy lakóparkot, amelynek egyik lakásából a mobil pár órával korábban jelet küldött a toronynak – konkrétan annak a videónak a feltöltése közben, amelyen Claribel Marie Estrella haláltusája látható. A 41 éves nő holttestét néhány óra keresés után találták meg, és újabb két órával később a gyanúsított is meglett: addigra a félórányi autóutra lévő San Joséban járt.

Mechikoff az eddigi hírek szerint ismerte az áldozatát, de az indítékot még vizsgálják.

Nem ez az első eset…

… és komolyan tartunk tőle, hogy nem is az utolsó – egészen addig, amíg a világ hatóságai nem taposnak rá határozottabban Mark Zuckerberg lágyékára, meg a nyomorult közösségi médiájára. Most komolyan: mennyire meredek, hogy egy mezei felhasználó bármikor belefuthat egy igazi gyilkosság videójába a Facebookon? Bármikor! És akkor most ne is filozofáljunk rajta, hogy vajon minden social mediába kerülő emberölés megtörténne-e, ha a zakkant, feltűnésre vágyó gyilkosoknak nem lenne esélye megosztani az arról készült képeket – akár nyilvánosan, akár üzenetben? Gyanítjuk, nem, csak ezt senki sem tudja bebizonyítani…

Vannak online eszközök, amiknek a kezelését egész egyszerűen nem szabad bárkinek odaadni.

Mert vannak köztük olyanok is, mint Mechikoff, vagy az az amerikai nő, aki a The Mirror szerint nemrég élőben közvetítette, ahogy egy családi vita közben lelövi a férjét, vagy mint az az indiai férfi, aki baltával csapta agyon idősebb ismerősét, szintén a Facebook népének szeme láttára. És ez még csak az utóbbi pár hét-hónap néhány kiemelt eseménye.

Emlékezetes sajnos ez a borzalom is:

Discordon szervezte, Twitch-en közvetítette a tömegmészárlást a 18 éves gyilkos

×