Ha arról van szó, hogy a streaming és a mozi, vagy inkább a game-ek sztorija élvezetesebb, nem nagyon van vita az emberek között.

2023.07.31. – Egy új felmérésből az derül ki, hogy az emberek inkább tartják nagyra a játékfejlesztők által kitalált sztorikat, mint azokat, amelyeket napjaink film- és sorozatkínálatához találnak ki a forgatókönyvírók. Ezt nemrég egy felmérés eredményei is alátámasztották – írja a Buffalo 7 prezentációs vállalat felmérésére hivatkozva az Augustman.

A játékipar ugrásszerűen fejlődött az elmúlt 10-15 évben. Ma már az Egyesült Királyság szórakoztatóipari piacának több mint felét teszi ki, Észak-Amerikában pedig nagyobb értéket képvisel, mint a hollywoodi filmgyártás. Így a videojátékok minőségére és titkának megfejtésére sokkal több tekintet szegeződik, mint korábban bármikor. Ezek között is kiemelt téma a történetmesélés, ami az egész produkció kulcsa.

Forrás: Naughty Dog

A videojátékok történetmesélését az akciók elkészítéséhez képest sokáig másodlagos szempontnak tekintették, ami azt eredményezte, hogy a game-ek többsége évtizedekig gyermeteg színvonalon ragadt. Ez határozottan megváltozott olyan méltán legendássá vált címekkel, mint a The Witcher 3, a The Last of Us vagy épp’ a God of War. Ezek az AAA-játékok elsöprő erejű, filmszerű cselekményt tettek le az asztalra, és a játékosok adrenalinszintje mellett az érzelmeiket is rendesen megdolgozták. A Buffalo 7 összesen 1158 személyt kérdezett meg, hogy kiderítse, melyik játéknak van szerintük a legjobb története. Két felmérés-sorozatot, egy felmérést és egy adatindex-elemzést szerveztek – a 2010 után megjelent játékokról.

Hamar össze is állt a játékvilág legnagyobb történeteinek rangsora.

A 2010 utáni, nagyszerű történetükről ismert játékokat alapul véve kritikai cikkeket, Google keresési eredményeket, Reddit trendeket és YouTube nézettségeket böngésztek át, hogy végleg eldőljön a vita: mennyire népszerűek az egyes történetek. A „sikertényezőket” súlyozott pontszámokkal értékelték, 100-as skálán.

Az indexből kiderül, hogy az emberek szerint a The Last of Us rendelkezik a legjobb történettel: 88 pontot kapott. A Naughty Dog játékát a God of War (72/100) és a Red Dead Redemption 2 (71/100) követi a dobogón.

Így állapították meg

A játékokat aszerint pontozták, hogy a fő történetük mennyi ideig tart és hány Google-találatot kaptak a történetről szóló beszélgetésekkel összefüggésben. Azt is figyelembe vették, hogy hányszor jelent meg az „X játéknak jó története van” kifejezés a Google 1-10. oldalán a „Legjobb történetvezérelt játékok” témájú cikkekben. A felmérés a ScreenRant, a Gamer, a What Culture, a PC Gamer és a PC Gamer oldalakon található kritikai értékelésekből is kiszűrte az átlagos helyezést. A YouTube-on a „Legjobb történetvezérelt játékok” videókban való megjelenések számát vették számításba, de ugyanekkorát nyomtak a latban az AskReddit „Melyik játéknak van a legjobb története” témájú topicjai is.

Az 1158 megkérdezett 67 százaléka szerint a modern videojátékok története ma már jobb, mint a tévés és mozifilmes produkcióké.

A válaszok rangsorolásából kiderült, hogy a The Last of Us rendelkezik a legemlékezetesebb videojátékos történettel (47 százalék rangsorolta az első helyre). A következő helyen a The Witcher III áll, 35% százalékkal, majd a God of War (2018) következik, 31 százalékkal.

Forrás: Santa Monica Studio

„Az emberek nem mindig kapcsolták össze a videojátékokat a jó történetekkel” – emlékeztet a régi, azóta megváltozott tendenciákra James Robinson, a Buffalo 7 marketingmenedzsere. „A játékokban a történet másodlagos gondolat volt: valami olyasmi, amire fel lehet aggatni az akciót. Szóval

az emberek nem a történet miatt játszottak videojátékokkal.”

Robinson ugyanakkor hozzátette, hogy a játékipar sokat erősödött, és „a gaming a peremvidékről a mainstreambe került”, így a történetmesélés fontossága is felértékelődött. Szerinte nem meglepő, hogy a Naughty Dog The Last of Us című játéka mindkét adathalmazban az első helyen végzett, hiszen magával ragadó és érzelmileg intenzív történetet mond el. A sikere pedig iskolapéldája annak, hogy miért van szükség egyre jobb és gazdagabb történetszálak videojátékos feldolgozására.

Íme a végső rangsor, a top10 legemlékezetesebb videojáték történet:

Az is erős lehet viszont, amikor a videojáték és a film jól keveredik:

Próbálj ki valami merőben mást: ez a 10 legjobb élőszereplős videojáték

×