A Full-Motion-Video, vagyis FMV játékoknak többnyire nincs jó híre, pedig vannak köztük kihagyhatatlan gyöngyszemek. Mutatjuk!

Az FMV-játékok rossz hírnévre tettek szert az utóbbi évtizedekben, leginkább azért, mert sokban a gyenge színészi játék és az alacsony színvonalú videókészítés tönkreteszi az élményt. A gyenge minőség szinte mindig a kis költségvetésből ered, de néha

kevés pénzből is lehet nagyszerű drámát és fantasztikus történetmesélést kreálni.

Lehet, hogy az FMV nem a legnépszerűbb videojáték-műfaj, de a hűséges rajongótábor életben tartja, így az olyan stúdiók, mint a Half-Mermaid és a Wales Interactive továbbra is kiváló minőségű FMV-címeket szállítanak a szűkös piaci rés kitöltésére. Íme, ezek legjobban sikerült FMV-k (köszi a segítséget, BossLevelGamer!).

Immortality

Sam Barlow hosszú karriert futott be a játékiparban, de az emberek a Her Story című sikersorozata miatt figyeltek csak fel igazán arra, hogy milyen fantasztikus történetmesélésre képes. Harmadik játéka, az Immortality a forgatókönyvírás kvintesszenciája, és a 2022-es év egyik kedvenc FMV-je. Az Immortalityt sokan tartják igazi mesterműnek: a színészi játék kiváló, a korhű díszletek fenomenálisak, a forgatókönyv pedig órákkal a stáblista lepergése után is lefoglalja az ember gondolatait. Ha van olyan FMV-játék, amivel mindenképpen játszanod kell, az biztosan az Immortality.

 

Not for Broadcast

Ez egy meg nem nevezett európai ország viharos időszakában játszódik, és Te egy élő tévéhíradó szerkesztőjének bőrébe bújhatsz. Az adás során hozott döntéseid közvetlenül befolyásolják az ország jövőjét. Kis túlzással, mint a valóságban. A Not for Broadcast remekül mossa el a szatíra és a helyzetkomikum közötti határt. Egyes részei egyenesen a South Park egyik legendás epizódját idézik, amikor az 1984 történetét forgatták ki.

 

Her Story

A fentebb is – nem véletlenül – említett játék a rendőrségi kihallgatás koncepcióját állítja a feje tetejére. A sztori gy fiktív FBI szerveren zajlik: az a feladatod, hogy átnézd egy nő öt különböző kihallgatásának videóját, és fedezz fel olyan nyomokat, amik felett a rendőrség átsiklott. A klipeket sorban tárják eléd, és rád vár az események felderítése. A game-et egy valós bűnügy, a Travis Alexander-gyilkosság nyomozása és az önvédelem verziójához a végletekig ragaszkodó vádlott, Jodi Arias vallomásai ihlették. A botrányos ügyből magával ragadó koncepció született.

 

The Bunker

A történet Johnt követi: a 30 éves férfi eddigi egész életét egy atombunker bezártságában töltötte, miután egy nukleáris támadás letarolta egész Nagy-Britanniát. Mivel a külvilágról semmit sem tud, John élete magáról a menedékéről és a képzelete játékairól szólt. A The Bunker a zseniális díszletek és a fantasztikus színészi játék miatt sikeres. Az egészet egy valódi óvóhelyen forgatták, a Game of Thrones és A Gyűrűk Ura franchise színészeivel. Kötelező játék, ha a klausztrofób horrorfilmek rajongója vagy.

 

Phantasmagoria

1995-ben jelent meg, a többnyire giccsparádéba fulladó FMV játékok rövidke aranykorában, de rendesen kiemelkedik a mezőnyből. A Sierra Online fejlesztette, és kizárólag PC-n játszható. A történet és a színészi játék egy ’90-es évekbeli produkcióhoz képest remek, de a téma az érzékeny közönség számára felkavaró lehet. Ennek ellenére kiváló játék, főleg azoknak, akik imádták a ’90-es évek horrorfilmjeit.

 

The Infectious Madness of Dr. Dekker

Dr. Dekkert, a sikeres pszichiátert meggyilkolják. A fő gyanúsítottak egytől egyig a páciensei, akik közül neked, Dr. Dekker helyettesének kell valahogy kiszűrni a gyanúsítottakat és persze azt az egyet, aki kinyírta a dokit. A játék szilárd alapfeltevéssel és figyelemre méltó karakterekkel rendelkezik, és bőséggel újrajátszható, mert mindig felfedezel benne valami újat. A befejezés a kérdéseid alapján változik, ami azt jelenti, hogy több próbálkozásba is beletelhet, mire megtalálod az igazi gyilkost.

 

Erica

Ez egy igazi ritkaságszámba menő PlayStation-exkluzív. A játék középpontjában Erica, egy fiatal nő áll, akinek édesanyját még gyermekkorában megölték. Felnőttként visszautazik a kórházba, ahol anyja dolgozott, és próbálja leleplezni az intézmény aljas ügyleteit. Rövid játék, kb. 2 óra, amitől végképp’ olyanná válik, mint egy frankó krimi. Ez a játékidő tökéletesen alkalmas arra, hogy egy barátoddal együtt játszd végig a kanapén. A színészi játék és a forgatókönyv olyan magas szintű, amilyet ritkán látni ebben a műfajban. A PS Plus Premium előfizetők számára ráadásul teljesen ingyenes.

 

Telling Lies

Sam Barlow játékának, a Her Storynak a folytatása, és szinte minden tekintetben ki is bővíti azt. Négy különböző ember videóhívását játszhatod le benne, és össze kell raknod, hogy ki mond igazat, és ki hazudik. A stúdió nagynevű színészeket szerzett a projekthez, és a videóhívás formátuma istenien működik az FMV műfajban. A Telling Lies talán nem a legjobban tisztelt cím Samtől és csapatától, de még így is sok más FMV-cím fölött áll.

 

Who Pressed Mute on Uncle Marcus

Valaki megmérgezte Marcus bácsit, hogy elhallgattassa. Rajtad múlik, hogy a család Zoom kvízestjén a megfelelő kérdések feltevésével kiderítsd, ki lehet a tettes. A Who Pressed Mute on Uncle Marcus című játék alapvetően egyszerű game, de a remek komédia elemek miatt mindenképpen helye van a listánkon. A színészek remekül oldják meg a forgatókönyvet, még ha a rejtély maga annyira nem is lebilincselő.

 

Night Trap

A Night Trapból a játékosok jobban emlékeznek a game-et övező vitákra, mint magára a játékra. Először 1992-ben jelent meg Sega CD-re, és a videojátékokban megjelenő erőszakról szóló 1993-as szenátusi meghallgatáson kiemelt szerepet kapott, mert akkor túl durvának számított. Ha tudták volna, hogy a videojátékok mennyire erőszakosak lesznek! Egyébként nem tökéletes FMV, de a legfontosabb elemeiben elég jól teljesít. A színészi játék kellően giccses ahhoz, hogy szórakoztató B-horrornak nevezzük, miközben az interaktivitás finom és magával ragadó. A sokféle befejezés pedig kiváló újrajátszhatóságot biztosít.

 

Jöhet még több ínyenc falat?

Ádáz időkre: a 10 legjobb offline game arra az esetre, ha elmegy a net

 

×