A gaming szerves része a modern kultúrának és annyi minden következik belőle, hogy szinte elképzelhetetlen mi lenne nélküle. Mi azért megpróbáltuk.

Gondolkodtál már azon, milyen lenne a világ, ha nem léteznének videojátékok? Egyesek számára ijesztő gondolat, másoknak közömbös. Felesleges „mi lenne, ha”? Nem, mert minden dolognak a jelentősége akkor ismerhető fel igazán, ha hiányt szenvedsz belőle. Például levegő.

Annyira természetesnek vesszük a videojátékok létezését, hogy hajlamosak vagyunk túl hamar ítélkezni néhány bug, vagy egy-egy rosszul sikerült évad, esetleg helyenként tökéletlen grafika miatt.

Mintha nem ölt volna bele több ezer ember több tízezer munkaórát, hogy elkészüljön egy nagy game, ami még akkor is lenyűgöző produktum, ha nem igazán nyeri el a tetszésed.

Forrás: Freepik

Ideje elképzelni, milyen lenne a világunk videojátékok nélkül, ha másért nem, hát azért, hogy mind megtanuljuk kicsit jobban értékelni a fejlesztők munkáját. Nézzük, hogyan változtatták meg a videojátékok a világodat, és milyen lenne gaming kultúra nélkül. Vajon hogyan nézne ki az élet, a szórakozás és a művészet, ha nem lennének?

Szórakozás

Ha nem léteznének videojátékok, az emberek akkor is ragaszkodnának olyan ismert dolgokhoz, mint a TV, a társasjáték, a mozi, a színház, a zene, a divat és az internet – ez utóbbin belül pedig a közösségi média és a szórakoztató portálok, például a Youtube.

Egyesek új hobbit választanának (sport, hangszerek, kézművesség, írás, rajzolás), mások pedig több könyvet vennének a kezükbe, ami azért nem egy elkeserítő vízió. Arról viszont már hosszabb vitát nyithatnánk, hogy a gyerekek többet lennének-e a szabadban, mert a közösségi média és a tévé előtt még mindig órákiat tölthetnének – a videojátékokat tévéműsorokkal és youtube-videókkal helyettesítve.

A videojáték mint művészet

Vannak, akik azt mondják, hogy a videojátékok nem művészeti alkotások. Ők még sosem láttak közelről olyan igazán nagy műgonddal kidolgozott game-eket, mint a Ghost of Tsushima, bármelyik Horizon, vagy a Red Dead Redemption 2. Akárcsak a könyvek, a filmek, vagy a képregények, a videojátékok magukkal ragadó történetet mesélnek el, gyakran igazán gyönyörű látványvilággal, de minden más szórakoztatási formánál hatékonyabbak abban is, hogy a bennük lévő világ szerves részévé teszik a játékost. Ha a történet is jó, elgondolkodtató és hozzánk tesz valamit, az meg hab a tortán.

A videojátékok mindezen felül sok művészt inspiráltak és fognak még arra, hogy rajzoljanak, írjanak, filmezzenek és folyamatosan fejlesszék a történeteiket – vagy egyenesen olyan művészi színvonalon hozzanak létre új alkotást egy videojátékből, ahogy az a The Last of Us sorozattal sikerült.

Technológiai fejlődés

Videojátékok nélkül borítékolható, hogy sok hardvergyártó nem ölne dollármilliárdokat abba, hogy egyre jobbá és jobbá tegye a termékeit. A grafikus kártyákat, bár mindenkinek szólnak, kimondatlanul is nekünk, gamereknek tökéletesítik és fejlesztik tovább. De a hatás nem csak a grafikai teljesítményre terjed ki – a videojátékok ugyanígy inspirálják a gyártókat mind jobb processzorok, fejhallgatók, billentyűzetek és egerek készítésére is.

Barátságok

A videojátékozás már nem hordozza (vagy nem kellene hordoznia!) azt a bélyeget, hogy az embereket antiszociálissá teszi. Manapság a videojátékok az egész család vagy egy baráti társaság számára is jelenthetnek elfoglaltságot. Nem csak így, hanem az online multiplayer játékoknak köszönhetően is új emberekkel ismerkedhetünk meg: szocializálódhatunk és közös érdeklődési körök mentén találkozhatunk, új baráti kapcsolatokat hozva létre.

Ezek a barátságok a nagy távolságok ellenére is kialakulnak és tartósak maradnak, míg egy olyan világban, ahol nem léteznek videojátékok, sosem lenne alkalmunk megismerkedni ezekkel az érdekes emberekkel. Az a tény, hogy a barátságok online szövődnek, nem teszi őket kevésbé értékessé vagy kevésbé valóságossá.

Emberek megsegítése

Egyesek talán nevetségesnek találják a gondolatot, hogy a videojátékok segíthetnek az embereknek, pedig sokféle módon képesek rá. Gondolj csak bele:

Pályaválasztás – A kedvenc fiktív karaktereinkből inspirációt, kitartást, lelki erőt meríthetünk a tanuláshoz és a karrierépítéshez, még akkor is, ha nem ugyanazt a munkát végezzük a valóságban, mint ők a játékokban.

Megkérdőjelezhető döntések – A videojátékok gyakran segíthetnek az embereknek abban, hogy ne hozzanak rossz életvezetési döntéseket (lsd. alkohol- és drogfogyasztás, vagy bűnelkövetés negatív ábrázolása a játékokban).

Ambíció – A videojátékok rengeteg jutalmat és eredményességet adnak, ami a való életben is motiváló lehet, például arra, hogy mind magasabbra jussunk a karrierünkben.

Ismeretek bővítése – Sok videojáték precízen és pontosan foglalkozik például történelmi eseményekkel és helyszínekkel, vagy éppen mitológiával, amelyek iránt fel is keltik a gamerek bővebb érdeklődését. A tudást könnyebb játszva felszedni, mint iskolapadban ülve, és jobban is motivál arra, hogy utána olvass olyan új dolgoknak, amiket egy-egy game mutatott meg neked először.

Mentális betegségek leküzdése – agorafóbia ellen Pokémon GO? Miért is ne? De a szorongásos zavarok is leküzdhetők, ahogy az introvertáltság is, ha az ember hajlandó – lsd. fentebb – legalább a virtuális terekbe kilépni a komfortzónájából. A játékokban látott életszagú mesék a valóságot is kezelhetőbbé teszik.

Menekülés a valóság elől – Persze olyan helyzet is jócskán adódik, amikor épp’ a külvilágot kell kicsit száműzni, mert nehéz időszakon mész keresztül, például gyászolsz egy elhunyt rokont, vagy egy megszakadt párkapcsolatot, vagy egy kudarcokkal teli szemesztert. Depresszióval vagy akár bántalmazással küzdőkre is jótékony hatással lehet, ha a kedvenc videojátékuk kiszakítja őket a problémás mindennapokból.

Testmozgás – A gamerek órákon át csak ülnek? Ja. De azért bőven lehet választani olyan játékokat is, amelyek megmozgatnak – például a konzolokhoz kiadott kamerákkal és egyéb szenzorokkal műkdöő game-ek. Ezek ugyanúgy jó társasági események, amikor már fel sem tűnik, hogy végigugráltad az estét a barátaiddal, akik ugyanolyan élvezettel vetik rá magukat a Kinectre, mint te.

Jótékonyság – Kimutatható, hogy egyre növekszik a karitatív szervezeteket támogató játékosok száma. Az ismert influencerek is előszeretettel használják a nagy elérésüket arra, hogy pénzt gyűjtsenek valamilyen jótékonysági célra. Az olyan youtuberek, mint Markiplier, Pewdiepie, Jacksepticeye és sokan mások több millió dollárt gyűjtöttek már össze különböző közösségek és szervezetek támogatására azzal, hogy élő közvetítéseket, vagy online eseményeket szerveztek egy nemes célra.

Van még olyan, ami nekünk nem jutott eszünkbe, de neked igen? Írd meg a cikk Facebook-bejegyzése alatt, hogy mi veszne még ki a világból, ha egy csapásra eltűnnének a videojátékok!

Mondjuk ha a net szállna el, abból nagyobb bajok lennének:

Az internet is van olyan fontos, mint a gáz? Ez történne, ha örökre elszállna!

×