Amíg nem jutnak dűlőre a felek, addig minden egyes bemutatásra váró mozifilmre és sorozatra ugyanez a sors vár.

2023.07.30. – Innen is hatalmas távpacsi azoknak az amerikai színészeknek, akik a hollywoodi előadóművészek szakszervezetének (SAG-AFTRA) hajójának fedélzetén a május óta elhúzódó írói sztrájkba becsatlakozva próbálnak segíteni érvényre juttatni a legfontosabb munkavállalók óhaját – miszerint ők is tisztességes, a tevékenységük értékével arányos bérezésben részesüljenek.

Tudniillik a médiavállalatok szeretik éhbérért dolgoztatni a munkaerőt, és ahogyan az utóbbi hónapok eseményei rámutattak: ezen a gyakorlaton nem is különösebben szeretnének változtatni. Miközben a cégvezetők – mint a Disney elnöke, a Netflix vezetősége, vagy a Warner legfelsőbb döntéshozása – egyre hatalmasabb vagyonokat akasztanak le, addig az összes létező produkció lelkei és életrehívói, azaz írói-kreatívai fizetése alig változik, mivel az nem követi sem az inflációt, sem a megváltozott tartalomelőállítási- és fogyasztási, illetve disztribúciós szokásokat.

Az pedig csak hab a tortán, amit az AMPTP, azaz a tévés és filmes producereket tömörítő szervezet okosba’ kitalált. A Paramount, a Sony, a Universal, a Walt Disney, a Warner Bros., a Netflix, az Apple TV+, az Amazon – szóval a nagyokat képviselő slepp egyetlen piti összegért cserébe digitalizálni akarta(ja) a színészeket is, hogy aztán örökre felhasználhassák a képmását akármilyen és bármilyen produkcióhoz. Jól hangzik mi?

Nos, mivel érthető módon a többek között ezek ellen is tiltakozó, a munkát teljesen beszüntető színészek, írók és más kreatív szakemberek nem fognak a követeléseikből engedni, egy csomó készülő film és sorozat forgatása szünetel. Hollywood tehát szó szerint megbénult, és több tucatnyi produkció premierjét kellett messze elodázni. A Sony bár idáig látszólag kitartott, azért lehetett rá számítani, hogy hamarosan bedobja a törölközőt, most pedig már hivatalosan is bejelentették szinte az összes filmjük késését…

…élen a Miles Morales-féle Pókverzum-mozi harmadik felvonásával, a Beyond the Spider-Verse-zel.

Mivel az eredetileg 2024 elejére datált animációs fantasztikum szinkronszínészei is részt vesznek a sztrájkban, a premier TBA-ra, azaz dátum nélkülire változott – és a jelenlegi helyzetet tekintve van is rá esély, hogy 2025 előtt nem is kerül a mozikba. Erre utalhat az idén októberre jegyzett Kraven-film elhalasztása is, melyet közel egy évvel, 2024 augusztus 30-án fognak csak bemutatni (vélhetőleg a főszerepet alakító Aaron Taylor-Johnson miatt is, aki a munkabeszüntetés miatt nem vesz részt a film világméretű promóciós sajtókörútján).

Emellett egy csomó másik film bemutatója változott:

  • A Szellemirtók – Az örökség 2023. decemberi folytatása 2024. március 29-re tolódott.
  • A még be nem kifejezetten jelentett Karatekölyök rebootja 2024. június 7-ről 2024. december 13-ra módosult.
  • A Venom harmadik része 2024. július 12-én kerül moziba.
  • A Bad Boys 4 2024. június 14-én lesz látható.
  • A Gran Turismo Neill Blomkamp-féle filmadaptációját csak néhány nappal tolták el: 2023. augusztus 11-ről augusztus 25-re.
  • A They Listen című film pedig idén augusztusról TBA-ra változott.

A fentiek fényében némileg meglepő lehet, de a Dakota Johnson és Sidney Sweeney főszereplésével készülő Pókember spin offot, a női hálószövőkről szóló Madame Web filmet viszont előrehozták két nappal, amit így 2024. február 14-én nézhetünk majd meg.

De mindez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen egy csomó más produkció is lehetett a tarsolyban, melyek vélhetőleg már csak bejelentésre vártak. Ezeknek a sorsa a sztrájk első napjával bizonytalanná vált, így könnyen lehet, hogy több sorozat- és filmötletet már sosem fog megvalósulni.

De nem a Sony filmjeit fenyegette komoly halasztás. A Variety szerint ugyanis a Warner vezetősége jelenleg is azon agyal, hogy bemutassák-e az idén novemberre kitűzött Dűne 2-t, vagy inkább azt is ütemezzék át 2024-re. A sci-fi eposz harmadik részében egyelőre ne is gondolkozzunk, mivel az valószínűleg 2025-nél előbb se így, se úgy nem fog elkészülni – bár érdemesebb inkább 2026-ban reménykedni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nagy bajban a The Last of Us 2. évada, ami lehet, hogy évek múlva sem készül el

×