Arcfelismerő rendszerrel emelne falat a kiskorúak és a felnőtt gaming tartalmak közé a korhatárbizottság. Már a szoftver is kész van hozzá.

2023.07.26. – Nem csak a kínai gyerekek kerülnek abba a helyzetbe, hogy arcfelismerő program korlátozza a hozzáférésüket a videojátékokhoz, hanem hamarosan a nyugatiak is. A két rendszer között persze óriási különbség tátong. Amíg a neki nem tetsző tartalmakat sarló-kalapáccsal irtó ázsiai diktatúra időkorlátok közé szorítja a gamer fiatalokat, addig a nyugati féltekén a korhatár betartatásának eszközévé válhat az arcfelismerés.

Illusztráció: ActiVision Blizzard

A GamesIndustry.biz információi szerint az Észak-Amerikában regnáló, szoftverkiadványok korhatár-besorolásáért felelős bizottság (Entertainment Software Rating Board – ESRB) már el is készített egy erre vonatkozó javaslatcsomagot. A dokumentum azt követeli, hogy a 18 év alattiak „védelme” érdekében (persze mindet jól fel fogja cseszni), csak felnőtt arccal lehessen felnőtt gaming tartalomhoz jutni. Értsd: arcfelismerő fal mögé rejtik a korhatáros vásárlásokat, így egy gyerek – ha minden jól működik – önállóan nem lesz képes jogosultságot szerezni. Innentől

vagy megkéri a szüleit, esetleg a felnőtt rokonok valamelyikét, hogy „adja az arcát” a következő Call of Dutyhoz, vagy nem tudja majd letölteni.

A PC World úgy tudja, hogy az amerikai fogyasztóvédelemhez beterjesztett javaslat szerint az Epic Games egyik fejlesztő cége és a SuperAwesome alakíthatja ki az arcfelismerő falat. A „Privacy-Protective Facial Age Estimation” nevű rendszer fiatalkorú személy arcáról nem készít majd felvételt, hanem azt kéri, hogy a szülő, gondviselő nézzen a kamerába, ezzel kvázi jóváhagyva a korhatáros tartalom letöltését a gyermeke számára. A javaslatot közösségi vitára bocsátották, és már a döntéshozók előtt van. Ha átmegy – ami nagyban múlik a korbecslő alkalmazás pontosságán -, akkor hamar végigsöpörhet az egész világon és szinte biztos, hogy az Európai Unió az első között tűzi majd napirendre a bevezetését.

Kényelmetlen, de nem indokolatlan intézkedés lenne:

Így lett 18+-os a Star Wars univerzum – miért túl alacsony a Survivor korhatárbesorolása?

×