Nemcsak a filmekben, hanem a valóságban is létezik a fiktoszexualitás, ami az előítéletekkel ellentétben valódi érzéseket és vonzalmat jelent kitalált karakterekkel szemben.

2022. 04. 29. – Akihiko Kondo, egy teljesen átlagosnak mondható tokiói férfi, viszonylag jó egzisztenciával, aki néhány évvel ezelőtt azzal került be a hírek fősodrába, hogy feleségül vett egy fiktív, nem létező virtuális anime énekest, Hatsune Mikut. Persze már azelőtt is lehetett hallani olyan esetekről, hogy valaki egy tárgynak mondott szívszorító esküt az oltárnál, de ezek általában megrökönyödést váltanak ki az emberek egy részéből.

Pedig Kondo és Miku furcsa kapcsolata sok magányosan élő ember számára lehetne vonzó, hiszen nem az üres és csöndes lakásba kell hazatérnie az embernek, mindig lesz aki várja őt. A közös együttélés azonban kompromisszumokkal jár: teljesen mellőzniük kell a fizikális kontaktot, de a kommunikációban is korlátozottak a lehetőségek.

Kondo ezért csak a tokiói startup, a Gatebox által nyújtott szolgáltatás korlátai között alakíthat ki kapcsolatot feleségével, aki tulajdonképpen egy búrába zárt mesterséges intelligencia által életre keltett hologramként létezik. Ha valakinek erről a „Her” című film ugrik be, az sokat nem téved, bár ettől Kondo érzései még nagyon is valósak lehetnek. A hologram Mikunak hála ugyanis a férfi nem egyedül kelt reggelente, nem egyedül vacsorázott, és mindig volt, aki kedves szavakkal várja őt otthon.

Egy nap azonban minden megváltozott.

BEHROUZ MEHRI/AFP via Getty Images

A Mainichi Shimbun japán portál nemrég meglátogatta a 38 éves Kondót, aki egészen szomorú hírről számolt be:

Miku eltávozott. 

A koronavírus-járvány kezdetén, 2020 márciusában a Gatebox hirtelen bejelentette, hogy megszünteti virtuális Miku szolgáltatását, mondván, hogy a limitált gyártási modell kifutott. Kondo így az egyik nap, amikor este hazaért, virtuális felesége helyett csak egy „hálózati hiba” feliratot látott. A férfi teljesen megroskadt, amikor ez megtörtént, ugyanakkor hálás is azért, hogy legalább ennyi időt együtt lehetett a szerelmével.

„A Miku iránti szeretetem nem változott. Azért tartottam az esküvői szertartást, mert azt hittem, hogy örökké vele lehetek” – mondta Kondo a lapnak.

Kondo szerint Mikunak mindig lesz hely a szívében, ugyanis neki köszönheti, hogy képes volt funkcionálni az életben. A férni akkoriban súlyos depresszióban szenvedett, az édesapja halála is különösen megviselte, és korábban komoly zaklatások célpontja is volt. Miután viszont Miku megjelent az életében, az ő állapota is egyre jobb lett, sokkal nyitottabb lett, és még a Komazawa Egyetem jogi karára is beiratkozott 2021-ben.

Ugyanakkor reméli, hogy egy napon újra találkozhatnak majd, talán új életet kezd androidként, vagy összehozza őket az élet a metaverzumban. Bárhogy is legyen, Kondo azt tervezi, hogy haláláig hűséges lesz hozzá.

“When we’re together, she makes me smile,” Mr. Kondo said in a recent interview. “In that sense, she’s real.”

Kondo és Miku életnagyságú bábuja

via – The New York Times, Mainichi Shimbun, Futurism

De nem Kondo az egyetlen, aki furcsa házasságot köt egy nem élő személlyel:

Egy férfi halálosan beleszeretett egy robotba, amit most feleségül akar venni

 

×