A dörzsölt World of Warcraft játékosok a Z League alkalmazás hírgeneráló mesterséges intelligenciáján fogtak ki, teljesen tudatosan.

2023.07.22. – Nagyon szép történet, és remekül demonstrálja, hogy mekkora zűr lehet abból, ha az AI ellenőrzés (pl. szerző + szerkesztő munkája) nélkül hoz létre híreket, adott beállítások alapján. Így járt a Z League gamer alkalmazás hírgeneráló mesterséges intelligenciája is, ami a WoW-osok összehangolt félrevezető akciója következtében írt hülyeséget a felhasználóinak.

Forrás: Blizzard

A WoW játékosai szándékosan hamis Reddit posztokat tettek közzé, és egy új, érkező feature, a Glorbo megjelenése miatt színleltek lelkesedést. Az AI-nak nem is kellett több, miután látta, hogy a kifejezés elég gyakran előfordul a subredditen és többen megosztják az ezzel kapcsolatos posztokat, rögtön készített is róla egy rövid cikket. Az archivált oldal alapján a Z League hírfolyama kész tényként közölte, hogy a World of Warcraft játékosok majd meg halnak, hogy végre kiderüljön, Glorbo milyen hatással lesz a game-re.

Ilyen nevű karakter, kiegészítő, feature, funkció, felszerelés stb. azonban nincs és nem is lesz.

A Redditen megjelent összegző poszt gratulál a wow subreddit felhasználóinak, akik segítettek félrevezetni a Zleague.gg oldalt. U/feleaodt név alatt azt írja valaki, hogy az egyébként játékstatisztikákra, gaming eseményekre, ismerősök keresésére létrehozott alkalmazás hírfolyamából nem csak ez az egy cikk, hanem gyakorlatilag minden WoW témájú írás eltűnt. Azóta nyilván manuálisan ellenőrzik a reddit scrapelésére betanított bot cikkeinek hitelességét. Amit jobb lett volna a megjelenés előtt megtenni…

A történet egyik legnagyobb trollja u/kaefer_kriegerin, akinek a teljesen kamu, a Glorbot dicsőítő bejegyzése alatt a kommentelők olyan üzeneteket hagytak, amelyek tele voltak a WoW világában szintén nem létező helyekkel és karakterekkel. A poén ült, a csapda elkészült, az AI belesétált: a nagy figyelmet kiváltó posztra felfigyelve írt teljes sületlenséget.

Az AI ettől függetlenül persze lenyűgözően hatékony lehet:

Azt hogy?! – Energiaitalt kóstolt a mesterséges intelligencia

×