Az AI előretörésével párhuzamosan a rosszindulatú szoftverek is fejlődnek, olyannyira, hogy a ChatGPT-nek már van is egy ördögi, adathalász változata.

2023.07.19. – Egy új, mesterséges intelligencia alapú rosszindulatú szoftver megjelenése miatt nem kongatja, hanem egyenesen félreveri a vészharangot a SlashNext kiberbiztonsági vállalat. A The Independent szerint egy olyan, magát embernek álcázó nyelvi modellről van szó, ami teljesen életszerű szövegeket generál, így minden további nélkül be lehet dőlni neki. Az „eddig sosem látott, darkweben már megjelent veszély” a WormGPT, amelynek nevével lényegében be is kategorizálták a készítők, hogy miről van itt szó.

A népszerű ChatGPT gonosz ikertestvéréről,

ami „nem ismer etikai szabályokat és határokat”. A szakemberek úgy vélik, a rosszindulatú mesterséges intelligencia megjelenésével új lehetőségek egész tárháza nyílt meg a hackerek számára. Olyan támadásokat hozhatnak ugyanis létre vele, amelyek emberi szövegekre megtévesztésig hasonlító kommunikációt szimulálnak .

Forrás: Capcom, Constatin Films

A WormGPT-t kifejezetten választékos, „szofisztikált AI-ként” jellemzik a kiberbiztonsági fórumokon, és elsősorban adathalász kampányok indítására tartják alkalmasnak. Az emberi szövegekhez megtévesztésig hasonlító tartalmakat generáló anti-ChatGPT-t az etikus testvéréhez mérhető mennyiségű adat alapján képezték ki, csak éppen hiányzik belőle a bűncselekmény támogatását kizáró védelem. Ez utóbbit az OpenAI és a Google is beépítette a maga AI-jába, viszont a WormGPT készítőinek éppen ellentétes céljai vannak: nem támogatni akarják a mindennapi tevékenységeinket, hanem illegális hasznot szeretnének húzni belőlük.

Sokkolóan sokoldalú

A rosszindulatú AI-val végzet kísérlet során a WormGPT olyan e-mailt készített, ami „nemcsak figyelemre méltóan meggyőző, hanem stratégiailag is ravasz, és jól bemutatja a kifinomult adathalász-támadásokban rejlő lehetőségeket” – állítják a kutatók. A WormGPT névtelen fejlesztője által hackerfórumokra feltöltött screenek különböző szolgáltatásokat mutatnak, amelyeket az AI bot képes létrehozni – köztük a rosszindulatú támadásokhoz szükséges kódokat és adathalász-támadásokhoz szükséges e-maileket. Az alkotó úgy jellemezte a szoftvert, mint „a jól ismert ChatGPT legnagyobb ellensége, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mindenféle illegális dolgot tegyenek”. Remek.

És akkor még itt van ez a rémálom is:

Itt a ChatGPT konkurenciája: ÉRZŐ chatbot veheti fel a versenyt a többi AI-val

×