Az Arrow Lake minőségi ugrást ígér.

2023.07.17. – Az Intel októberre időzíti a Raptor Lake Refresh processzorok megjelenését. Hivatalosan a 14. generációhoz tartoznak ezek, ám talán pontosabb lenne 13 és feledik generációnak hívni az egységeket. Nem véletlen, hogy saját kódnevet sem kaptak, a 13. generáció Raptor Lake neve után került egy Refresh jelző. Ennek ellenére azért lesznek változások, nem kell aggódnunk.

Egyrészt sokkal több E maggal gazdálkodhat néhány kategória, másrészt az i3 kategória is hat magosra duzzadhat októbertől. Igazi korszakváltás köszönt be az Intelnél, ám a 15. generációs Arrow-Lake-S processzorokkal érkezhet a nagy ugrás. Talán nem is a processzorok nyers ereje szólhat a legnagyobbat, hanem a július elején már megemlített, sokkal erősebb grafikus magok.

Úgy tűnik, hogy kiderült, hogy milyen erővel is szolgálhatnak majd az újoncok!

A kalkulációkat az Igor’s Lab munkatársainak köszönhetjük, akik a rendelkezésre álló információk, specifikációk alapján elhelyezték az érkező 14. és 15. generációt a mostani csúcs Intel, a 13900K(S) mellé. Nem csak a nyers számítási teljesítményt olvashatjuk le, de a grafikus ugrást is.

Az első képen a CrossMark, GeekBench és hasonló benchmarkon mérhető értékeket láthatjuk. Világosan látható, hogy a Raptor Lake Refresh nem igazán hoz sok újdonságot, míg az Arrow Lake már 6-21%-os növekedést ígér a jelenlegi generációhoz képest.

Ami azonban ennél is izgalmasabb lehet, az az iGPU fejlődése. A jelenlegi 3DMark és 3DMark Wild Life pontszámokhoz képest 240%-os növekedésre készülhetünk a 15. generációban. Ez bizony a játékokban tapasztalható FPS számon is meglátszódik majd. A korábbi, kínai információk szerint az iGPU a GTX 1650 Ti és RTX 3050 közötti szintet hozhatja már a laptopos Meteor Lake vonalon is, így az Arrow Lake is valami hasonlóra számíthat. A Raptor Lake Refresh ilyen téren sem hoz újdonságot, inkább csak egy kis kozmetikázás lesz majd.

Forrás: Videocardz

Erre vártunk! – Az utóbbi idők egyik leghasznosabb újítása jön YouTube-ra

×