Néhány kutató azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az élőlényekre a hosszan tartó alacsony szintű sugárzás Csernobilban.

2022. 01. 27. – A játékokból már jól tudhatjuk, hogy a hosszan tartó radioaktív sugárzás igen különös hatással lehet egyes állatfajokra – gondoljunk csak a Metro és a STALKER sorozatok félelmetes szörnyeire.

A Stirlingi Egyetem koponyái szerint a játékok ezzel nem is tévednek olyan nagyot, még ha a valóságban nem kell tartanunk hasonló lények megjelenésétől. A kutatók ugyanis egy 2022-es részletes tanulmány során megállapították, hogy a csernobili atomreaktorhoz legközelebbi tavakban élő állatok több genetikai mutációt mutatnak, mint a távolabbi tavakban előforduló társaik.

A kutatók a Daphnia nevű édesvízi rákokat tanulmányozták, amikor arra lettek figyelmesek, hogy az élőlények DNS-e nagyobb genetikai változatosságot mutatott ki azokban a tavi populációkban, amelyeket a legnagyobb sugárzási dózisok érték az 1986-os balesetet követően. A kutatást vezető Dr. Stuart Auld szerint ezeknek a genetikai mutációknak a sugárzás az elsődleges oka.

„Csernobil egy természetes evolúciós kísérlet, mivel a genetikai mutációk aránya magasabb, és minden evolúciós változást a mutációk táplálnak. Normális esetben nemzedékeket kell várni arra, hogy a környezet mutációkra gyakorolt hatását lássuk, és a legtöbb mutáns állat eléggé sérült, így nem él sokáig. A nem kódoló DNS szekvenálásával – a genetikai kód olyan részei, amelyek valójában nem befolyásolják a szervezet formáját vagy működését – sikerült feltárnunk ezeket a mutációkat.” – mondta Dr. Auld.

A kutató hozzátette, hogy azt már egy ideje jól tudjuk, hogy az akut sugárzásnak való kitettség szörnyű folyamatokat indít be a szervezetben, az alacsony szintű sugárzás azonban közel sem olyan rossz, mint azt sokan gondolnánk. A szakember szerint a Csernobil területén vadon élő állatok nagyon is jól elvoltak és alkalmazkodtak, ami nagyban köszönhető annak is, hogy a katasztrófa után az emberek elhagyták a zónát, így békén hagyták ezeket a fajokat.

A tudósok ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az ember valójában sokkal rosszabb, mint a radioaktív sugárzás. 

A csernobili állatok mutálódásáról szóló tanulmány a Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban jelent meg.

via – Phys.org

Képes vagy-e megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

 

×