Megerősítették, hogy az új Deadpool film forgatását határozatlan időre felfüggesztették – pedig nemrég jelentettek be hozzá korábbi premiert.

2023.07.15. – Ha lemaradtál volna róla: még júniusban közölték a gyártók, hogy a Deadpool 3 megjelenési dátumát hat hónappal előrehozzák, így a legviccesebb antiszuperhős és a legmarconább mutáns (Rozsomák) MCU-s debütálását 2024. november 8. helyett 2024. május 3-tól… láthattuk volna. Nem sokkal ezután forgatási képeken mutatták meg Ryan Reynoldsot és Hugh Jackmant, full kosztümben, szóval mindenki örülhetett, hogy sínen van a film, és benne egy nagy, jól előkészített találkozás sztorija – hiszen Deadpool már a második filmben nagyokat nosztalgiázott Rozsomák karakterének halálán.

Forrás: Marvel

Nagyot fordult a filmes világ néhány hét alatt. A forgatókönyvírók május eleje óta tartó munkabeszüntetéséhez csatlakozott a hoolywoodi színészszakszervezet, az American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) is. A mintegy 160.000 színészt, műsorvezetőt és más médiaszakembert tömörítő szövetség július 14-én indult sztrájkjának első nagy mozis áldozata a Deadpool 3 – hozta le a Variety. A film forgatása még messze volt a lezárástól, de – mivel a színészekre az utómunka során is szükség van – ha fél évvel később jön a munkabeszüntetés, az se mentette volna meg a produkciót.

Hosszú időre búcsúzhatnak

Jelenleg nem tudni, meddig tart a sztrájk – mondta a The Independentnek Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke, hozzátéve: „megbeszéltük, hogy mibe kerülne, ha hat hónapig tartana, szóval hosszú távra tervezünk”. Ez semmi jót nem jelent, mert a szervezet annyira elszánt, hogy azt sem bánja, ha idén már egy tagja sem veszi fel a munkát. Oké, ez a jobban fizetett A-B listás sztároknak nyilván nem okoz túl nagy anyagi gondot, de egy csomó olyan feltörekvő színész van, aki egy idő után a napi betevőért fog küzdeni. A nézők meg jövő ilyenkor kezdik majd el észrevenni, hogy elmaradnak a szokásos tartalmak – tisztára, mint a COVID után. Nem lesz majd elég mozifilm, alig fog frissülni a streaming szolgáltatók kínálata, stb.

A SAG-AFTRA sztrájkja megkezdődött, miközben a Writers Guild of America (WGA) sztrájkja már túl van a kéthónapos határon.

Több MCU-projekt, köztük a Daredevil: Born Again, már korábban is érintett volt, de most a Deadpool 3 frissen bejelentett megjelenési dátuma is veszélybe került a SAG-AFTRA sztrájk miatt. Bár ez a film csak az első véráldozat egy most nyílt, jó hosszú listán. Hollywoodban technikailag minden színész szögre akasztotta a jelmezt, és várja, hogy mind a saját szövetségük, mind a forgatókönyvíróké megegyezzen a producerekkel, filmstúdiókkal és streaming szolgáltatókkal. A cégekkel nagyjából ugyanazt a követeléslistát lobogtatva szálltak szembe a művészek. Több folyamatos foglalkoztatást, magasabb minimálbért, sikerdíjazást és – nagyon fontos – a mesterséges intelligencia alkotói folyamatokból történő kizárását követelik.

Arról egyébként már lehetnek fogalmaink, hogy hogy mutatnak majd a hőseink a filmben:

Mintha a képregényből lépett volna ki – Így néz ki Rozsomák az új Deadpool filmben

×