Ismét fantasztikus eredménnyel tértek haza a robotikai világversenyről Magyarország legtehetségesebb fiataljai.

2023. július 4-10. között a franciaországi Bordeaux-ban került megrendezésre a RoboCup Junior 2023 világverseny, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata a Rescue Line kategóriában minősített, magyar bajnokként képviselte hazánkat – számolt be a nagyszerű eredményről a Szeretetszolgálat, amely már többször vitte ki a tehetséges és kiemelkedő eredménnyel hazatérő magyar fiatalokat világ és európai megmérettetésekre.

A RoboCup kutatóprojekt eredetileg 1997-ben indult, azóta pedig a világ egyik legrangosabb és legnagyobb robotikai versenyévé nőtte ki magát, amelyen tavaly Tajvanon szintén sikerült fantasztikus eredményt elérnie a magyar tinédzsereknek. A Szeretetszolgálat szerint viszont a 2023-as mezőnyben még az előző évekhez képest is jelentősen nőtt a magas technológiai szintű robotok száma, aminek köszönhetően az versengés eddigi legerősebb mezőnye gyűlt össze.

Ebben a kiélezett, a világ minden részéről a legjobbakat összeeresztő versenyen már az első napon nagy sikert ért el a magyar Lightning nevű kétfős: Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna alkotta csapat, ami a mezőny 2. helyére állt, közvetlenül megelőzve a 2022-es világbajnok formációt. De további, egyre komolyabb és összetettebb feladatokat hozó versenynapokon is kitartott a lendület, így professzionális versenyzéssel, legeredményesebb európai csapatként magabiztosan tartották meg az RCJ2023 világverseny Rescue Line Individual Team kategóriájának 2. helyét.

A lányoknak olyan robotot kellett készíteniük, amely kizárólag a szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva, emberi beavatkozás nélkül, teljesen ismeretlen katasztrófa-szimulációs környezetben is képes emberi életeket menteni.

Kép: Baptista Szeretetszolgálat

A fő, Individual Team versenyszám után az egymástól való tanulás segítése és az együttműködés erősítése céljából  világverseny utolsó napján a szervezők úgynevezett SuperTeam csapatokat hoznak létre. A magyar fiatalok így a holland versenyzőkkel kiegészülve alkottak egy csapatot, velük közösen kellett megoldaniuk egy, csak a helyszínen ismertetett mentési feladatot, úgy, hogy mindkét egyéni csapat robotjának rész kell vennie benne.

A magyar-holland csapat a kihívás első részét hibátlanul teljesítették.

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata 11 éve képviseli Magyarországot a világ élmezőnyében. A mostani sikerrel együtt összesen 20 alkalommal álltak a világbajnokságok és Európa- bajnokságok dobogóin, közöttük 3 Európa-bajnok, és 3 világbajnoki címet szerezve.

A Leet.hu csapata ezúton is gratulál a kiemelkedő eredményhez, mind a szupertehetséges fiataloknak, úgy pedig az őket felkészítő Abán Csabának, a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatójának.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Képes vagy-e megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

×