A TrendForce ismét jelentkezett.

2023.07.12. – Az elmúlt időszakban igazán kedvező árakat olvashattunk le a NAND és a különféle memóriachipeket tartalmazó komponenseket vizsgálva. Ide vehetjük az SSD-ket, a Pendrive-okat, de a RAM kategóriáról sem érdemes túlságosan megfeledkezni. A DDR5 modulok ára hatalmas zuhant az elmúlt fél év alatt, lassan tényleg elérkezhetünk a korszakváltáshoz.

Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 5200MHz KF552C40BBK2-32 – Árukereső 

Sokan vannak azonban, akik ilyen-olyan okok miatt továbbra is kivárnának. Sokan a nyári munka leteltével építenek össze egy-egy számítógépet, míg mások friss processzorokra, olcsóbb alaplapokra vadásznának majd az őszi időszakban. Az tény, hogy hosszú ideje nem találkozhattunk ilyen kellemes RAM árakkal. DDR4 memóriából már 25 ezer forint környékén is kapunk 32 GB-ot, de DDR5-nél is már 45 alá estek az ekkora méretű RAM párok. Jogosan merülhet fel a kérdés sokakban:

meddig tartanak ki ezek a jó árak?

A TrendForce próbálja megválaszolni

A TrendForce hosszú évek óta figyeli a piac minden egyes rezdülését. Nem csak a végfelhasználói árakat látják át tökéletesen, de a gyártók árlistájával és költségeivel is teljes mértékben tisztában vannak. Azt már tavaly megjósolták, hogy idén kifejezetten kellemes RAM és SSD árakkal találkozhatunk, jól látható, hogy nem is tévedtek nagyot.

Nem sok csökkenésre számíthatunk már a második oszlop alapján

A DRAM-beszállítók és a gyártók csökkentették a termelést, hiszen a szezonális kereslet is nagy eséllyel csökkenni fog. Ennek eredményeképp további árcsökkenésre felhasználói oldalról nem igazán számíthatunk, az első bekezdés diagramján is tökéletesen leolvasható, hogy május óta elérték a padlót az árcédulák. Pár, 1-5 százalékos csökkenés még azért nem elképzelhetetlen őszig, de hatalmas zuhanásokra már nem lesz érdemes készülni. Így, ha eddig ez volt a visszatartó erő, nyugodtan nyomjuk meg azt a vásárlás gombot.

Mikor indulhatnak meg felfelé az árak?

A rutinos rókák ilyenkor szokták belengetni, hogy hamarosan jön egy természeti katasztrófa, ami ismét az égbe repítheti az árakat. Nem ok nélkül teszik ezt, az elmúlt évtizedekben sajnos teljesen valós lehetőség volt az, hogy egy-egy nagyobb gyárleállást követően ismét jelentős áremelkedést tapasztalhattunk a piacon.

Jó hírekkel szolgálhatunk ilyen téren is. A termeléscsökkentés és a készletek csökkenése ellenére a TrendForce arra a következtetésre jutott, hogy a teljes fordulat legkorábban 2024-ben következhet be. Ekkor ismét felfelé indulhatnak el a memória és SSD árak, ám könnyen lehet, hogy jó ideig velünk maradnak a kedvező árcédulák. Ha külső hatás nem éri a piacot, akkor a 2023-as őszi és a decemberi ünnepi időszakban is jó ötlet lehet gépet fejleszteni, építeni.

A TrendForce második jelentése a NAND flash piac helyzetéről sokkal vészjóslóbb volt a beszállítók számára. A cég elemzői szerint a harmadik negyedévben akár 13 százalékkal is csökkenhet a fogyasztói SSD-k átlagos eladási ára. Ezt hosszú távon kompenzálni kell valahogy, de ahogy fentebb is írtuk, 2024 elejéig biztosan nem kell ettől tartanunk. 

Mennyi RAM elegendő manapság? Erre kerestük a választ:

RAM körkép 2023 nyarán – Mennyi és milyen memória kell a gépünkbe?

 

×