Újabb játékban próbálgatják a szuperfejlett generatív mesterséges intelligencia képességeit.

2023.07.12. – Bár a ChatGPT egy nagy nyelvi modellen alapuló szöges generatív mesterséges intelligencia, funkcióját tekintve chatbot, de a felhasználási módja szinte határtalan. Lehet vele programozni, játékot terveztetni, kaland és kockázat-szerű történeteket generálni, képalkotó programokhoz promptokat készíteni, sablonleveleket íratni, szöveget elemezni, de egy csomó érdekes ötletet is adhat, ha épp semmi sem jut az ember eszébe. És mindez csak a jéghegy csúcsa.

Kreatív fejlesztők például azzal kezdtek el kísérletezni, hogy a fejlett chatbot képességeit hogyan lehetne videojátékokba implementálni úgy, hogy azzal reaktív NPC-ket hozhassanak létre. A Skyrimben például egészen érdekes eredményt értek el: az egyik karakter egészen jól reagált a játékos viselkedéseire, sőt, képes volt a kontextushoz viszonylag jól illeszkedő válaszokat is generálni, melyek korábban nem voltak benne a játékban. De akadnak más ötletek is, amiket most egy Tomatojuice nevű moddernek köszönhetően a Cyberpunk 2077-ben próbálgathatnak.

A modder alapvetően az OpenAI GPT API-ját integrálta a CD Projekt RED játékába, ami azt jelenti, hogy egy csomó AI-módszert és megoldást lehet vele egyszerűen beültetni. A plugin segítségével tehát azokat a ChatGPT fejlesztéseket is a Cyberpunkba lehet rakni, mint amilyet korábban a Skyrimban is láthattunk, vagy akár teljesen véletlenszerű, azaz procedurális, de az adott helyzethez tökéletesen illeszkedő mellékküldetéseket is automatikusan létre lehet hozni. Sőt, mivel az AI az ellenséges NPC-ket is képes irányítani, így azok sokkal realisztikusabban viselkedhetnek a harcok során.

Mindehhez azonban még további fejlesztésekre lesz szükség, hiszen az integrált API csak a lehetőséget, a megfelelő környezetet adja meg, önmagában semmilyen változást nem hoz. Persze elképzelhetetlen, hogy ez itt ennyiben maradjon, szóval igen valószínű, hogy a ChatGPT páratlan képességeivel hamarosan a Cyberpunkban is találkozni fogunk, ami egy kis ízelítőt adhat abból, ami egy napon a játékfejlesztés és a videojáték-ipar jövője lehet.

Megijedni nyilván nem kell! Arról természetesen nincs szó, hogy a ChatGPT egy ponton teljesen átveszi az uralmat a játékvilág fölött, hiszen a fenti megoldások leginkább az online szerepjátékokban, illetve a nyílt világú címekben alkalmazható, előre okkal megírt, szkriptelt és feszes történettel bíró narratív alkotásokban (pl. The Last of Us) nagy valószínűséggel sosem fogunk találkozni.

Ha viszont nagyon érdekel ez az irány, és szeretnéd majd kipróbálni a ChatGPT-vel felturbózott Cyberpunkot, akkor érdemes lehet felraknod a plugint, amit a NexusMods oldaláról teljesen ingyenesen tölthetsz le.

Ezt is érdemes lehet elolvasnod:

Ráengedték a ChatGPT-t a Minecraftra – elképesztő dolgok történtek

 

×