Egy modder a Skyrimban mutatja be a videojátékok NPC-inek jövőjét.

Bár a ChatGPT-vel kapcsolatban általában nem a videojátékokat szokás felemlegetni, de ezen a téren is egészen elképesztő dolgokra lehet képes. Képzeljük csak el, hogy milyenek lennének az NPC-kkel való interakciók, ha azok nem csak az előre beprogramozott mondatokat tudnák ismételni, hanem a környezettől és helyzettől függően dinamikusan csevegnének a játékossal?!

Pontosan ez jutott az eszébe az Art From The Machine néven kísérletező moddernek, aki fogta a ChatGPT, majd egy sor kiegészítő programmal együtt rákötötte a világ egyik legtartalmasabb szerepjátékára, a Skyrimra, pontosabban annak VR verziójára.

Az NPC-k az OpenAI nyelvi modelljének segítségével minden beszélgetés alkalmával új szövegeket generálnak, akik az xVASynth, illetve a Whisper modokkal nem csak a karakterek hangján képesek megszólalni, de még azt is megértik, hogy a játékos mit mond nekik a mikrofonba.

Az eredmény bár még nem végleges, de már így elég érdekes és ígéretes.

Bár az NPC-k teljesen dinamikusan reagálnak a játékosra, de akad vele meló dögivel: a karakterek egyelőre elég gépiesen beszélnek, és szinte mindig beletelik néhány másodpercbe, mire kitalálják mit is akarnak mondani – ami sokszor azért nem is túl érdekes.

Cserébe viszont tudatában vannak a Skyrim világával, tudják például, hogy mennyi a játékbeli idő, hogy ahhoz képest mikor nyitnak és mikor zárnak a boltok, illetve pontos elemzést is képesek adni azokról a tárgyakról és dolgokról, amiket elébük pakol a játékos. Sőt, egész realisztikusan reagálnak a játékos cselekedeteire is – már-már majdhogynem, mint egy ember.

Mielőtt viszont Art From The Machine közkinccsé tenné az alkotását, szeretné az NPC-ket hosszútávú memóriával is felvértezni. Jelenleg ugyanis miután befejeződik egy beszélgetés, azok teljesen elfelejtik, hogy miről is volt szó korábban. A Skyrim ChatGPT modja viszont már így is egészen fantasztikus, és remekül rámutat a GPT-modellek videojátékokban is hasznosítható képességeire. És az a helyzet, hogy valószínűleg ez is lesz a jövő, csak ennél jóval profibb, valósághűbb módon.

Ezt is érdemes elolvasnod:

6 millió forintot is fizetnek, ha valaki hibát talál a ChatGPT-ben

 

×