Ezen a listán minden olyan régi nagy kedvenc teljesen modernizált és újragondolt változatáról beszámolunk, ami a közeljövőben jön.

2023.07.10. – A remake-ek általában sokkal izgalmasabbak, mint a remasterek, mert a fejlesztésük gyakran túlmutat a felbontás vagy a framerate puszta javításán. Legszerencsésebb esetben a stúdiók a klasszikus élményeket izgalmasan gondolják újra, lecsiszolva a durva éleket, de megőrizve azokat az egyedi vonásokat, amelyek miatt a rajongók először beleszerettek a játékba. A remake-ek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy elavult, esetleg kevésbé hozzáférhető élményeket teljesen megújult formában játszhassunk végig a modern hardvereinken.

A remake-boom az elmúlt években olyannyira beindult, hogy már egészen nehéz követni a készülő projekteket. De segítünk: a Game Informer segítségével összegyűjtöttünk annyi bejelentett remake-et (még egyszer: NEM remastert), amennyiről jelen pillanatban tudunk, és listába rendeztük őket, megjelenési dátum szerint.

Alone in the Dark

A 2023. október 25-re ígért túlélőhorror eredetije 1992-ben jelent meg, szóval ráfér a leporolás és az újragondolás. Az immár harmadik személyű kalandjátékban a játékosok Emily Hartwood és Edward Carnby karakterével, két egyedi kampányban fedezhetik fel a kísértetjárta Dercerto Manor-t. Hab a tortán, hogy a szereplőket két ismert színész, Jodie Comer (Star Wars: The Rise of Skywalker, Free Guy) és David Harbour (Stranger Things) szólaltatja meg. A kaland során természetfeletti fenyegetésekkel és rengeteg bonyolult rejtéllyel kell szembenézni, miközben számos utalást kapunk az eredetire.

 

Star Ocean: The Second Story R

Az 1998-as Star Ocean: The Second Story remake-je 2023. november 2-án érkezik, de ez is jóval több lesz egyszerű vizuális frissítésnél. A valós idejű harc olyan kiegészítéseket kap, mint az ellenséget elkábító lánctámadás és a nem harcoló párttagok megidézésének lehetősége. Ezek rendkívül hasznos segítségnek ígérkeznek.

 

Super Mario RPG

Mario első és sokak által kedvelt RPG kiruccanása egy olyan ráncfelvarrást kap, ami – az eddig látottak alapján – hűen megőrzi játékmenetet báját. A vízvezeték-szerelőnek Peach, Geno, Mallow és Bowser társaságában kell megakadályoznia, hogy a Smithy Gang átvegye a gombakirályságot. Ha minden jól alakul, akkor a remake folytatást is kapni fog, de ehhez kiugró siker kell. 2023. november 17-e után meglátjuk mekkora esély van rá.

 

Front Mission

A Forever Entertainment eleget tett a Front Mission rajongók kívánságának, és bejelentette, hogy nem egy, nem kettő, hanem rögtön a sorozat első három játékának remake-je elkészül. A Front Mission 1st Remake 2022 novemberében landolt Switchen, és modernizált irányítással, valamint újrahangszerelt hangsávval kezdte meg a (vissza)hódítást. A 2. és 3. Remake valószínűleg ugyanilyen kezelést fog kapni, és remélhetőleg lemossa a Left Alive rossz ízét. A második részt még erre az évre ígérik, a harmadik leghamarabb 2024-ben jöhet.

 

Lollipop Chainsaw

A 2012-es eredeti nem volt kritikus-kedvenc és kereskedelmi siker sem, de ez nem akadályozza a Dragami Games kiadót abban, hogy újra elkészítse az akciójátékot. Egy Resident Evil vagy Final Fantasy szintű frissítésben reménykedő rajongóknak ugyanakkor mérsékelniük kell az elvárásaikat. A Dragami Games elnöke, Yoshimi Yasuda (aki az eredeti játék producere is volt) úgy nyilatkozott, hogy a játék közelebb lesz egy remasterhez. A cél az, hogy új közönség számára is játszhatóvá tegyék, nem pedig az, hogy újra kitalálják. Felújított grafika jön tehát, mínusz az eredeti számos licencelt dala. A társalkotók, Suda51, valamint A galaxis őrzői rendezője, James Gunn nem vesznek részt a munkálatokban, szóval vannak fenntartásaink. Elvileg idén jön, de nem vennénk rá mérget. Ez még az eredeti előzetese:

 

Risk of Rain Returns

A Risk of Rain 2023-ban már 10 éves – gondoltad volna? A fejlesztő Hopoo Games a népszerű akció-platformer újragondolásával és továbbfejlesztésével ünnepli a jubileumot. A felfrissített játék HD-képminőséggel, új túlélőkkel, felújított többjátékos móddal, friss zenékkel és a Risk of Rain 2 dizájnjavításával készül el.

 

Final Fantasy VII Rebirth

A Final Fantasy VII Remake második része túlmutat Midgaron, és ismeretlen területre lép. Valószínűleg meglátogatjuk a már ismert helyszíneket, mint például a Gold Saucer, és találkozunk régi barátaink új verzióival, de a Rebirth története a Remake eseményei alapján számos új irányt vehet. Izgatottan várjuk, hogy a Square Enix milyen újításokat tartogat – amíg a snowboardos minijáték érintetlen marad. Mert az marad, ugye? 2024-ben derül ki leghamarabb.

 

Persona 3 Reload

A Persona 3 az a játék, aminek a Shin Megami Tensei spin-off-sorozat köszönheti minde a mai napig tartó sikerét. A játékot az Unreal Engine segítségével az alapoktól kezdve újraalkotják. Új funkciókat is beletömnek, a felújított játékmenet állítólag a Persona 5-höz fog közelebb állni, lesz új angol szinkron és a szereplők sztoriját kibővítik további melléktörténetekkel. A Reloadot a Persona 3 eredeti változatának remake-jeként harangozták be, így bár a Persona 3 FES narratív változtatásait megtartja, nem tartalmazza majd a PSP-s változat női főszereplő opcióját. Megjelenés: valamikor jövőre.

 

Silent Hill 2

A Bloober Team modern képi világgal éleszti újjá a Silent Hill 2-t. A Layers of Fear és a The Medium mögött álló elméknek talán nem a legjobb a kritikai előélete, de remélhetőleg a bevált (és jobb) sablonokkal való munka pozitívabb eredményeket fog hozni. Jó lenne egy jó, modernizált Silent Hill 2 változat a 2012-es, nem túl fényes HD port után! A Silent Hill 2 megjelenési ablakát továbbra is homály fedi, de PC-re és konzol-exkluzívként PlayStation 5-re érkezik majd.

 

Star Wars: Knights of the Old Republic

A KOTOR közfelkiáltással a valaha készült talán legjobb Star Wars-játék, és hamarosan meg is kaphatja a régóta várt remake-et. Bár a fejlesztése sajnos nem egy sétagalopp. A meg nem erősített hírek szerint voltak problémák rendesen, ezért a játék munkálatai az Aspyr Media-tól a Saber Interactive-hoz kerültek. Állítólag a Lucasfilm volt elégedetlen egy belső demóval, ami miatt egy időre leállt a fejlesztés (és állítólag két rendezőt is kirúgtak). Akárhogy is, reméljük, hogy a KOTOR újra sínen van, és hamarosan napvilágot lát!

Splinter Cell

Ennek a várható érkezése nem új hír, de Sam Fisher első kiruccanásának remake-je jó emlékeket idéz, szóval nagyon várt címről van szó. A projektet az Ubisoft Toronto vezeti, és az a terv, hogy Snowdrop Engine segítségével, a semmiből építik újra a játékot, miközben megtartják a klasszikus lopakodós elemeket. Azon kívül, hogy nemrég elvesztette a rendezőt (békés elválás volt), nem tudni, hogy hogy áll a fejlesztés, vagy hogy mikor láthatjuk a franchise első epizódjának újragondolt változatát.

 

Prince of Persia: The Sands of Time

A fejlesztés folyamata finoman szólva is rázós. Amellett, hogy a játék bemutatója a rajongók részéről visszatetszést váltott ki – a nem túl lenyűgöző grafika miatt, a játékot kétszer is elhalasztották: először két hónappal, majd határozatlan időre. Ez ketyeg most. Őrület belegondolni, de 2021 januárjában már játszanunk kellett volna vele. A Ubisoft 2022 májusában jelentette be, hogy a fejlesztést egy induló indiai stúdióból visszaköltöztette Montrealba, ahol a The Sands of Time eredetije is készült. Bár sajnálatos, hogy a Ubisoft Pune/Mumbai nem tudta összehozni, izgatottan várjuk, hogy a montreali csapat képes-e újra előállni ugyanakkora varázslattal.

 

Dragon Quest III: HD-2D Remake

A HD-2D egyre népszerűbb sablon a klasszikus JRPG-k újjáélesztéséhez. A Live A Live esetében csodákat művelt, és a Square Enix a Dragon Quest III-nak is ugyanezt a kezelést adja. Egyelőre szinte semmit sem tudunk a játékról azon kívül, hogy egy még meg nem határozott időpontban érkezik, konzolokra.

 

Max Payne 1 és 2

Áprilisban a Remedy Entertainment kellemesen meglepte a játékvilágot azzal, hogy bejelentette: megállapodást kötött a Rockstar Games-szel a Max Payne és a Max Payne 2 újrakészítéséről. A Remedy 2002-ben eladta az IP-t a Rockstarnak, de a két cég most társul azért, hogy újjáélesszék a komor krimisorozatot. A játékokat a Remedy készíti, de a Rockstar fizeti a fejlesztést és a kiadást. A PC mellett jelenlegi generációs konzolokat céloznak meg, de pontosan még nem tudni mikor debütál.

 

Gothic

A 2001-es Gothic kap egy eredetihez hű felújítást, ami úgy tűnik, hogy teljesen új közönséget hozhat az RPG-nek. Az eredeti irányító és harcrendszerét elég sok kritika érte, ezért átdolgozták, hogy modern és mindenekelőtt játszható legyen. A fejlesztő THQ Nordic Barcelona még egy játszható teasert is kiadott, hogy visszajelzéseket kapjon és megbizonyosodjon róla: jó úton jár. Több mint 20 éves játékként a Gothicot nehéz újragondolni PC-re, így már azt megsüvegeljük, hogy belevágtak. Premierdátum egyelőre nincs.

 

The Witcher

A CD Projekt Red közelgő projektjeinek sorában az első Witcher-játék teljes remake-je is szerepel. A játékot a Fool’s Theory fejlesztője készíti, Unreal Engine 5-ben (alább egy koncepció arról, hogy hogyan nézhet majd ki), de állítólag még nagyon korai stádiumban van. A 2007-ben PC-re megjelent The Witcher nem a legkönnyebb játék, amit fel lehet dolgozni – főleg a kora és a konzolos portok hiánya miatt. Most, hogy Geralt mainstream vonzerőnek számít, ideje, hogy az új rajongók is átéljék a kalandot, amivel minden elkezdődött. Kérdés, hogy mikor?

 

Metal Gear Solid Delta: Snake Eater

A hónapok óta tartó pletykák igaznak bizonyultak azután, hogy a Konami hivatalosan bejelentette: újraalkotja a Metal Gear-sorozat talán legkedveltebb darabját, a Snake Eater-t. A cég szerint az új verzió csúcstechnológiás grafikával és 3D hanggal fog büszkélkedni, illetve hűen meséli majd el Big Boss eredettörténetét. A legjobb az egészben, hogy az ikonikus főcímdalt egy az egyben visszatapsolják a fejlesztők. Köszi!

 

Ha már meglévő remake-ek érdekelnek, mi ezeket ajánljuk tiszta lelkiismerettel:

Itt a 10 legjobb videojáték-remake, ha már mindent kijátszottál

×