Nagy kedvencek, új köntösben: ez nem mindig sikerül, de ezekkel a címekkel nem lehet hibázni. Szigorúan szubjektív lista, de szerintünk tetszeni fog!

Az alábbi remake-ekből teljesen szükségtelen ranglistát összeállítani, mert mindenki más-más kedvencet tolna fel a dobogóra. Az viszont közös bennük, hogy vagy hozták az első verzió színvonalát, vagy túl is szárnyalták, ami nagy dolog, hiszen akár filmről, akár videójátékról van szó, a feldolgozás baromi ritkán sikerül jól, sőt,

a leggyakrabban akkora csalódás, hogy még az eredetitől is egy életre elveszi az ember kedvét.

A Gaming Bible segítségével összeszedtünk tíz olyan, évekkel ezelőtt készült remake-et, amit egy még korábbi játék ihletett, vagy egyenesen azt készítették el újra. Bár elsősorban nem azoknak készültek, akik végigtolták az eredeti gameket, hanem azoknak, akik még csak hallottak róluk, mi rájuk mennénk a helyedben akkor is, ha az elöbbi csoportba tartozol!

 

Forrás: IGN Hungary

Resident Evil 2 (2019)

A Capcom 1998-as túlélős horrorját idézi, és legalább akkora elismerést is szerzett, hiszen brutálisabb, gyorsabb és ijesztőbb lett, szóval a stúdió jól bizonyította vele, hogy még mindig mestere a beszaratásnak.

 

Forrás: IGN Hungary

The Legend Of Zelda: Link’s Awakening (2019)

A Grezzo és a Nintendo közöse egy 1993-as kalandot idéz, és eredetileg azért dolgozták fel, hogy a frissen megjelent Switch közönségének soraiban új függőket szerezzen. Ehhez persze modernebb csengésű hangokat kapott, amiknek itt is kulcsszerepe van. Az eredeti párbites világát pezsgő, színes, vibráló esztétika váltotta fel – olyan, mintha Link és barátai egy kortárs művész kezei között születő diorámába csöppentek volna. Gyerekeknek csak óvatosan, mert a legvégén ebben a verzióban is csak nagy hentelések árán sikerül hazaliftezni!

 

Forrás: glossywood.hu

Demon’s Souls (2020)

A Bluepoint mindent kimaxolt, amit csak lehet, hogy a 2009-es Demon’s Souls újraépített világa kiváló Playstation 5 élmény legyen, de közben hűen őrizze az erdeti játék hangulatát. Ha szeretnél megismerkedni azzal az ősi erővel, amiből a Dark Souls és az Elden Ring is táplálkozik, egy percig se késlekedj beszerezni! Csak egy apróság: Tower Knight még mindig a legmocskosabb boss, akit képernyőre szültek. Sokat csuklottak miatta a FromSoftware fejlesztői, de megérdemlik az ismétlést.

 

Forrás: Gaming Bible

Pokémon Heart Gold/Soul Silver (2009)

A Game Freak játékával megint csak nem tudsz hibázni, de hát végülis melyik Pokémon címmel lehet? A gyártó a Game Boy Colour ikonikus darabjait gyúrta össze egyetlen népszerű Nintendo DS darabbá. Van felturbózott látvány, új tartalom, online kiegészítők és minden, amit a csak a Pokémon univerzum nyújtani tudott az eredeti Gold/Silver óta.

 

Forrás: GameStar

Shadow Of The Colossus (2018)

Még egy Bluepoint „remakemű” (haha). De ők legalább tényleg szakértői annak, hogy hogyan kell sikeres feldolgozást készíteni: mindent hagyj pontosan úgy, ahogy volt, és inkább arra koncentrálj, hogy a megjelenése a lehető leglehengerlőbb legyen! Ha anno nem szeretted ezt a játékot, persze Playstation 4-en se fogod; a rajongóknak viszont kötelező darab!

 

Forrás: mod DB

Metal Gear Solid: The Twin Snakes (2004)

Bár a Konami az eredeti Metal Gear Solid sztoriját vette alapul (tudod: „ne változtass!”), a The Twin Snakes-ben azért húztak egy merészet és jócskán kibővített változatban mesélték el az 1998-as klasszikus történetét. Nem ment mellé: jobb az irányítás, meg a látvány és sokkal pontosabb a célzás. Pont így kell egy régi címet felpolírozni!

 

Forrás: Muve.hu

Spyro Reignited Trilogy (2018)

A Toys For Bob Spyro-ját nem véletlenül szeretik bundle-ben árulni a szintén frissített (és minden előnye ellenére rendkívül irritáló) Crash Bandicoot-tal, hiszen rokon hangulatú játék, ám a legtöbben úgy ítélik meg, hogy a sárkánnyal sokkal jobb a buli. Pláne ilyen minőségben: a Reignited Trilogy gyönyörű dizájnt, feszesebb játékmenetet, káprázatosan színes karaktereket kapott, szóval a korral csak nemesedett. És nem, messze nem *asz fel annyira, mint az a hülye róka!

 

Forrás: TechWorld

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 – Remastered (2020)

A Vicarious Visions nem remake-elte, sokkal inkább lemásolta és átöltöztette a játékot („ne változtass!”), de a kiadó (Activision) ebből nem is csinált titkot: simán „Remastered” alcímmel jelentette meg. Nem is kell túlvariálni – ezt hamar belátták, úgyhogy csak a lehető legélethűbben mozgásra, a menő zenékre és feszes gameplay-re törekedtek. Mivel a Vicarious Visions ennyire remek munkát végzett, a kiadó beolvasztotta őket a Blizzard-ba, hogy lehetőleg sose kapjanak hasonló melót. Bravó, Activison!

 

Forrás: IGN Hungary

Ratchet & Clank (2016)

Az Insomniac Games címeivel nem nagyon lehet mellé lőni, pláne ha a 2002-es klasszikus újragondolt verziójáról van szó. Imádjuk, hogy meghagyták az eredeti játék sajátos humorát, miközben még káprázatosabbá tették az alien világokat. A maga kategóriájában talán a leglátványosabb darab, amit a PS4-ből ki lehetett hozni.

 

Forrás: Steam

Mafia: Definitive Edition (2020)

Ha mégis rangsort állítottunk volna össze, akkor valószínűleg a Hangar 13 játéka került volna az élre, mert azon ritka esetek egyike, amikor a remake jobb, mint az (idén húszéves) eredeti. Az alapoktól építették újra, finomítottak a játékmeneten és olyan üdítően koszos-szmogos városi hangulatot dobtak össze, hogy kétség sem férhet hozzá: ez a ’30-as évek, baby! Az a durva, hogy a Mafia: Definitive Edition mellől még a Rockstar Games is szemlesütve ballagna el.

 

×