Az 5 legidegesítőbb dolog a Netflixen - és ahogy megoldhatod őket

2023.03.17. – Semmi kétség, hogy a Netflix a bődületesen hatalmas tartalomtárával abszolút megérdemelten piacelső a streaming szolgáltatások versenyében. Ugyanakkor bőven van még hová fejlődni, az alábbi öt kifejezetten idegesítő vagy fölöslegesen körülményes dologban legalábbis mindenképp. Szerencsére alternatív megoldásokkal tudunk szolgálni.

0
 

2023.03.17. – Semmi kétség, hogy a Netflix a bődületesen hatalmas tartalomtárával abszolút megérdemelten piacelső a streaming szolgáltatások versenyében. Ugyanakkor bőven van még hová fejlődni, az alábbi öt kifejezetten idegesítő vagy fölöslegesen körülményes dologban legalábbis mindenképp. Szerencsére alternatív megoldásokkal tudunk szolgálni.

1. Megtekintés folytatása – lista kezelése

Mivel a Netflix egészen gigantikus tartalomtárat zúdít az előfizetői nyakába, kivétel nélkül mindenkivel előfordul, hogy valami olyan filmet vagy sorozatot is elindít, amit aztán valamiért sosem fejez be. A gond ezzel csak az, hogy ezután ez a valami ott rondálkodik majd a lejátszás folytatása listánkon, ahol tolakodva, de egyre hátrébb sorolódva ajánlgatja magát mindhiába.

Ez régi és új előfizető számára egyaránt idegesítő lehet, pláne, hogy a riválisokkal szemben a Netflixen nem is lehet ezeket a nem kívánatos tartalmakat eltávolítani az alkalmazásokból. Sem mobilon, sem pedig tévén nem lehet kezelni ezt a listát. Ez persze nem jelenti azt, hogy lehetetlen, csupán kicsit körülményesebb a művelet, mint másutt.

A lejátszás folytatása listát kizárólag a Netflix webes felületén, azaz számítógépről lehet szerkeszteni, pontosabban eltávolítani az oda nem illő dolgokat. Szóval nyissuk meg a böngészőben a Netflixet, majd a profilunkba bejelentkezve vándoroljunk a fiókbeállításokra (jobb felső sarok, profilképet lekattintva a Fiók menü), majd görgessünk le a Profil és szülői felügyelet rubrikához.

Itt aztán nyissuk le a módosítani kívánt profilt, majd kattintsunk az Aktivitás fülre. Itt fog megjelenni az összes tartalom, amit valaha megnéztünk, szépen dátum szerint kilistázva. A dolgunk már csak annyi, hogy megkeressük az eltávolítani kívánt műsort, amitől a jobb oldalt látható áthúzott kör gombra nyomva szabadulhatunk meg.

Persze keresősáv nincs, (miért is lenne?), ezért a bogarászást megkönnyítendő azt javaslom, hogy ha nem tudjuk, mikor kezdtük el/hagytuk abba a megunt filmet-sorozatot, akkor csak görgessünk az aljára, kattintgassunk párszor a „Mutass többet” gombra, aztán a CRTL+F gyorskereséssel akadjunk a nyomára.

2-3. Automatikusan elinduló előzetesek, kedvcsinálók és jelenetek + műsorok és következő részek

Az automatikusan elinduló videók nagyon sokakat zavarnak, és egyáltalán nem véletlenül. Ezt a trükköt tulajdonképpen minden videóalapú oldal, szolgáltatás és platform meghonosította, aminek egyetlen célja, hogy minél tovább maradásra bírja a képernyőt bámuló felhasználót.

A Netflix is alapértelmezettként ezért indítja el automatikusan a filmek és sorozatok kedvcsinálóját, amint rájuk navigálunk, és ezért akarja mindig helyettünk elindítani az épp nézett sorozat következő epizódját – vagy a következő ajánlást. Részben ez utóbbi (és az egyben felpakolt évadok) vezetett például a binge watching fogalmához, vagyis ahhoz a jelenséghez, hogy az emberek egy ültő helyükben képesen ledarálni egy több órás sorozat komplett évadát.

Ez azonban egyre több embert idegesít, és egyre többen is próbálnak tenni ellene, amit szerencsére a Netflix sem akadályoz, csak megnehezíti az előfizetők dolgát. Az alkalmazásokban például sehogy sem tudjuk kikapcsolni, így ehhez is a webes felületet kell felkeresni.

A művelet ugyanúgy a Fiókbeállításokkal kezdődik mint fentebb, és folytatódik a megfelelő, módosítani kívánt profil kiválasztásával. Ezután csak a Lejátszási beállításokat kell lenyitni, majd rögtön megpillanthatjuk az alábbi opciókat:

4. Pufferelés, állandó töltögetés

Az otthoni netem még budapesti mércével is kifejezetten gyorsnak számít, de még így is többször belefutok az örökké tartó pufferelés problémájába. Vagyis, amikor valamiért percenként, ötpercenként megáll a sorozat tölteni valamin, vagy amikor a töltés egyszerűen nem is akar megszűnni.

Ez a streaming talán legidegesítőbb jelensége, de nem mindig a Netflix a hibás. Sőt, az esetek többségében nem ő a ludas, így az első, amit tehetünk ellene, hogy ellenőrizzük az internetünk sebességét, ugyanis nagy valószínűséggel a szolgáltatónál van a gond.

Ha ezt rendben találtuk (minden más is tökéletesen, zavartalanul működik), akkor már lehet gyanakodni a Netflixre. Ha tévéről vagyunk, akkor érdemes kilépni a nézett műsorból, majd újra elindítani, ha így sem működik, akkor kapcsoljuk ki a készüléket. Egy újraindítás általában segít – nekem eddig bevált.

Telefonon is hasonló praktikákat vethetünk be. Itt alkalmazáson belül előbb ellenőrizzük a hálózatot, amit a jobb felső sarokba eldugott profilképre bökve, majd az Alkalmazásbeállításokból tehetünk meg. Ha minden rendben, akkor simán zárjuk be teljesen az appot, lőjük ki a gyorselérésből is, majd nyissuk meg újra. Ha így sem oldódott meg, akkor nézzük meg, hogy van-e elérhető frissítés hozzá, és ha igen, akkor telepítsük. Ha ez sem segített, akkor indítsuk újra a telefont.

5. Ajánlások

Az ajánlások nagyon szignifikáns részei a film és sorozatstreaming szolgáltatásoknak, hiszen keresés nélkül így lehet a leghatékonyabban a platformon tartani egy előfizetőt. Ebben mondhatni nem olyan rossz a Netflix a riválisaihoz képest, ugyanakkor bőven akadnak zavaró hiányosságai.

Egyrészt az algoritmus hajlamos folyton ugyanazokat a tartalmakat a felhasználó arcába tolni, természetesen kirakatban az éppen ultranépszerű filmekkel és sorozatokkal még akkor is, ha amúgy nem is nagyon vágnak profilba. Így a mezei előfizető valójában a szolgáltatás és a teljes kínálat felszínét kapargatja csupán, a legtöbb – akár neki tetsző – műsort kis eséllyel fogja magától beajánlani a Netflix.

Persze a visszajelzéseinkkel (nem tetszik, tetszik, imádtam) finomhangolhatjuk a rendszert, de az sosem fog tökéletesen működni. Az értékeléseinket egyébként utólag is ellenőrizhetjük vagy módosíthatjuk a webes felületen (Fiókbeállítások->Profil kiválasztása->Értékelés), de valódi ~ egyértelműen érezhető hatása a lefelé görbülő hüvelykujjnak lesz.

Egy másik jó módszer az új néznivaló felfedezésének a Netflix titkos kódjainak a használata lehet, amelyekkel olyan tartalmakat is előkotorhatunk, amiket magunktól az alkalmazásban talán sosem találtunk volna meg. Ezek használatához ebben a cikkünkben adunk segítséget, érdemes ránézni.

Az algoritmus hiányosságaira azonban mi sem mutat rá jobban, hogy nem kevesen Facebook-csoportokba szerveződve ajánlják egymásnak a filmeket és sorozatokat. Az egyik ilyen például Netflix Filmajánló, ahol több mint 220 ezren osztják meg egymással a legújabb felfedezéseiket és javaslataikat. Az ilyen és ehhez hasonló csoportoknak a létezésével a Netflix is tisztában van, ezért is könnyíti meg számukra az ajánlásokat.

Ha valaki talált egy kifejezetten jó filmet vagy sorozatot, amit szeretne másoknak is a tudtára adni, akkor a mobilos alkalmazásban simán csak le kell nyomni a tartalom adatlapján a megosztás gombot, majd a további beállításokra – itt pedig a választott közösségi oldalra bökve csak beosztani a csoportba a netflixes adatlapot. Így minden csoporttag egyetlen ujjmozdulattal a sorozat Netflix-oldalára jut, ahol a saját listájára mentheti.

Ez lett volna az öt legzavaróbb dolog a Netflixen + megoldásaik. Ha viszont neked még akadnak ötleteid, akkor azokat ne tartsd magadban, oszd meg velünk kommentben!

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 13 legjobb 30 perces vígjáték sorozattal úgy eltelik a nyár, mintha sose lett volna

×