Néhány egyszerű szabály betartásával sokat segíthetünk magunkon.

2023.07.07. – A felhasználók egyik része hatalmas mágiának tartja a számítógép (össze)szerelést, míg mások akár napi szinten is csinálnak hasonlót. Volt, hogy összeszedtük a 7 legtipikusabb hibátEzúttal inkább ártatlan tanácsokkal szeretnénk hozzájárulni a sikeres gépépítéshez.

Nézzük is a 3+1 alap tanácsot, ha PC építésébe kezdenél!

Szerezd be a megfelelő eszközöket

A PC építés azért több annál, mint az processzor vagy épp a VGA alaplapba behelyezése. Éppen ezért fontos lehet olyan eszközök beszerzése, melyek fillérekbe kerülnek, ám mérföldekkel megkönnyítik egy-egy számítógép összeszerelését. Ide sorolhatjuk a legalapvetőbb segédünket, a mágneses véggel ellátott csavarhúzót. A művelet során rengeteg kisebb-nagyobb csavart kell majd kihalásznunk, az igazán apró darabok pedig hamar eltűnhetnek a gépházban. Ezt megelőzhetjük a mágneses vég segítségével, hiszen ekkor a csavarhúzó akkor sem engedi el a csavart, ha már nem tart semmit. A kötelező eszközök listája tehát a következő:

  • Mágneses csavarhúzó
  • Phillips fejű csavarhúzó különböző méretekben (vagy cserélhető bitekkel)
  • Lapos fejű csavarhúzó
  • Kábelkötegelő
  • Egy flakon sűrített levegő

Ezek birtokában már sokkal magabiztosan vághatunk bele a gépszerelés csodás művészetébe. Érdemes lehet egy kitben megvenni ezeket, az iFixit már 10 ezer forint környékén is kínál megoldásokat, az igazán profik pedig 30 ezer forintig is elkalandozhatnak.

Ne told túl!

A CPU-k, hűtőbordák és hűtők felületein apró tökéletlenségeket találhatunk. Ezek természetesen szabad szemmel általában nem láthatók, de jelenlétük pont elég arra, hogy a felszerelt hűtő teljesítményén rontsanak. Ezek a felületi hibák tökéletesek arra, hogy némi levegő is kerülhessen a hűtési folyamatba, a CPU és a felszerelt hűtő érintkező felületei között megbújva. Azt pedig régóta tudjuk, hogy a levegő nem a legjobb hővezető réteg. A paszták használatával javítjuk ezeket a mikroszkopikus hibákat. Így a tökéletes érintkezésnek hála teljes erőbedobással dolgozhat végre a felszerelt CPU hűtő, legyen szó lég- vagy vízhűtésről.

Igen ám, de nagyon sokan túlzásba szeretnek esni, ha a pasztázásról van szó. A több paszta nem jelenti azt, hogy jobban hűthetjük a processzorunkat, ellenben nem túl esztétikus látványt okoznak. Bizonyos típusú pasztáknál pedig akár az is előfordulhat, hogy rövidzárlatot okoznak, ha nem csak a processzor kupakjára kerülnek. A lakossági, például az Arctic MX-4, MX-5 pasztáknál nem kell ilyentől félnünk. Valaki a borsó/rizsszem nagyságú felvitelre esküszik, míg mások X alakban vagy épp egy plasztik kártyával teljesen elkenve szeretik applikálni a pasztát. Egy azonban biztos, nem szabad túlzásba vinni.

Olvasd el a leírást

Sokan feleslegesnek tartják a kézikönyv, manual elolvasását, ám nem szégyen megtenni. Akár alaplaponként is eltérhet, hogy melyik csatlakozót merre találjuk vagy, hogy épp mennyi ventilátort szabad kötnünk egy-egy FAN headerre. Az M.2 SSD foglalatok is megviccelhetnek többeket, főleg a régebbi alaplapokban, hiszen van, hogy pár SATA portot kell beáldozni egy M.2 SATA SSD-ért. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, könnyen azt hihetjük, hogy jobb létre szenderült a 6-ból 2 port. Manapság a gyártók kifejezetten informatív, rengeteg képpel ellátott kézikönyvekkel jelentkeznek, így mindenképp érdemes lehet egy-egy pillantást vetni ezekre.

Ne erőltesd, de ne is legyél túl óvatos

Ha egy adott komponenst be kell pattintani egy-egy csatlakozóba, akkor csábító lehet egy kis extra erő bevitele a történetbe. Kiváló példa lehet erre a RAM vagy épp a videokártya. Természetesen ezeknél némi erőkifejtésre szükségünk van, ám itt sem szabad túlzásokba esni. Akármennyire is masszívnak néznek ki ezek az eszközök, bizony egy-egy rosszul sikerült mozdulat hamar gátat vethet a gép építésnek. Ahogy túl óvatosan sem érdemes bánni ezekkel. Ha új RAM-ot raktál a gépbe vagy épp az egész PC-t most építetted össze, de a számítógép nem ismeri fel a memóriát, akkor bizony lehet, hogy szimplán csak túl óvatos voltál.

Új csatlakozóval is találkozhatunk:

Így már nem kell félni a leégéstől? – Ezért lesz sokkal jobb az új VGA tápcsatlakozó

×