A fogyasztása is az egekbe szökött.

2023.07.06. – Ha az RTX 4090 rekordokat vizsgáljuk, akkor a Colorful iGame LAB, a GALAX HOF és az Asus MATRIX felé érdemes nézelődnünk. Ezeket a kártyákat a gyártók tudatosan hozták létre az alap modelljeik fölé. A cél pedig nem volt más, mint kihozni a legtöbbet a jelenlegi legerősebb kártyából, számítási egységből. Itt már bizony nem is kizárólagos léghűtésekről, netán folyadékhűtésről beszélünk, a folyékony nitrogén a tuningmesterek legjobb barátja.

Az elmúlt napokban többen összeálltak, hogy megdöntsék a 4.0 GHz-es órajel határt. Korábban is próbálkoztak már hasonlóval, ám sokat segített, hogy azóta több high-end RTX 4090 érkezett a piacra. Ahogy az sem elhanyagolható, hogy a külsős, rengeteg határt lebontó BIOS-ok is sokkal megbízhatóak lettek. Ha az órajeleket nézzük, akkor a TOP 10 lista mindegyik helyén egy RTX 4090 modell szerepel.

Sikerült beállítani a célt!

A csapat július 5-én, a késő délutáni órákban jelentette be, hogy nagyon közel járnak már a határhoz. Be is állították már akkor egy világrekordot a 3975 MHz-es értékkel. A folyékony nitrogén mellett speciális felszerelésekre, eszközökre és szoftveres módosításra is szükség volt. Aztán nem sokkal később, csütörtökön már a HWBOT oldalán feltűnt egy újabb mérés is.

Az RTX 4090 végre átlépte a 4 GHz-es álomhatárt, mindezt mínusz 34.6 fokos GPU hőmérséklettel. Az Asus még publikusan el sem érhető Matrix példánya került ki győztesen az első bekezdésben említett trió közül. Pontos fogyasztási adat nincs, az azonban biztos, hogy 1000 watt felett evett a kártya. Csak, hogy legyen mihez viszonyítani: ez két darab „lakossági” RTX 4090 fogyasztása.

Forrás: Videocardz

Így már nem kell félni a leégéstől? – Ezért lesz sokkal jobb az új VGA tápcsatlakozó

×