Csehül áll a nézőknél és a kritikusoknál is a Netflix sikersorozatának utolsó olyan felvonása, amiben még Henry Cavill a Vaják.

2023.07.05. – Nem tudni, hogy a rajongók elkeseredettségükben pontozzák le, vagy tényleg ennyire rossznak tartják, de tény: a Vaják 3. évadjának már látható, első öt része a sorozat korábbi megítéléséhez képest rettenetesen teljesít az értékelő oldalakon. A tendencia furcsa jelenséget mutat: a kritikusok – bár messze nincsenek elragadtatva a látottaktól –

elnézőbbek a Netflix-sorozattal, mint a közönség.

Mivel az utolsó néhány olyan epizódot tapossuk, amiben még a közkedvelt Henry Cavill játssza Riviai Geraltot, a nézők biztos, hogy többet vártak. A csalódottságuk abból eredhet, hogy a történetben a Vaják kezd háttérbe szorulni Ciri karaktere mögött, és Yennefer sztorijának is több figyelem jut, mint a főszereplőnek. Miután a premier óta eltelt egy hét, és a The Witcher 73 millió órányi megtekintésnél tart, érdemes ránézni az értékelésekre. Ha az alkotók is megtették, aligha bontanak pezsgőt.

Forrás: Netflix

A legnagyobb pofont a Metacritic értékelői mérték a 3. évadra. A kritikák átlaga csupán 63%. A leglelkesebb (91%) a Collider szerzője, Carly Lane volt, de még ő is azon sajnálkozik, hogy Cavill nem folytatja a szereplést. 60-60 százalék járt a friss öt résznek a CNN, az IGN és a The Telegraph kritikusától, illetve a RogerEbert.com-tól is. Utóbbi véleményét  osztom:

„a kettős árulás és a háttérben zajló cselszövések olyannyira elburjánzók és ismétlődők, hogy gyakorlatilag jegyzetelned kell – ha egyáltalán érdekel”.

A viszonylag megértő, de messze nem lelkes kritikusokhoz képest kifejezetten dühösek a nézők. A tőlük kapott átlag a Metacriticen ugyan eléri a 10/6,6-os átlagot, viszont mindenki tajtékzik, amiért Cavillt menni hagyják és kezdik háttérbe szorítani.

A Rotten Tomatoeson sokkal nagyobb a kontraszt a kritikusok és a nézők között, hiszen előbbiek alapvetően szeretik a 3. évadot (84%), míg utóbbiak a pokolra kívánják (44%). A felhasználók méltatják a főszereplő „Ganry” teljesítményét – aki tényleg hozza az elvárhatót, de ki vannak borulva a forgatókönyvön, ami szerintük lusta és unalmas lett. Többen felvetik, hogy a készítők nem tisztelték eléggé az alapanyagot, ráadásul egy rumlis, buta történetet írtak.

Az IMDb-n megint csak nem szerepel fényesen a sorozat: az új epizódok értékelése csökkenő tendenciát mutat. Az első részt a nagy várakozások még elrepítették a 7,1-es szintig, de a 4. epizód a sorozat eddigi sikeréhez képest méltatlan, 5,7-es pontszámmal díszeleg. Az 5. részt nem csak a csipkés alsóneműt villantó Yennefer, hanem az elég ügyesen felépített párbeszédekből kibontakozó végkifejlet emelte valamivel magasabbra, 6,2-es átlagra.

Innen szép nyerni

Nem tudni mennyit lehet visszahozni a csalódottságból a hátra lévő mindössze HÁROM DARAB epizódban, de a világot nehéz lesz megváltani. A következő felvonás egyet jelent a főszereplő búcsújával, aminek kapcsán komoly kommentelői csetepatéra számítunk. Ha egy grandiózus finálé zárja a 3. évadot, és sikerül méltó módon elköszönni Cavilltől, majd legalább egy magyarázó jelenet erejéig beemelni a helyére lépő Liam Hemsworth-t, akkor még mindig van esély rá, hogy jó szájízt hagy az évad. Amúgy aligha. A Vaják korszakzáró következő három részét július 27-től lehet streamelni a Netflixen.

Trailert itt mutattunk:

Arcunk leszakad: káprázatos a Witcher 3. évadjának új, hosszú előzetese

×