A szerencsések már ki is próbálhatták.

2023.07.04. – A Windows Copilot félig a Bing, félig pedig a Windows része. Tulajdonképpen egy ChatGPT AI/MI asszisztensről beszélünk, amely epekedve várja a felhasználók kérdéseit, kéréseit. A Microsoft csütörtökön jelentette be, hogy a Windows 11 Insider felhasználói kipróbálhatják az újdonságot a legfrissebb változatban. A Copilot létezése is csak május végén került napvilágra, így viszonylag gyors és jó munkát végeztek a fejlesztők.

Nem sokan rendelkeznek az átlag felhasználók közül Insider jogosultságokkal, de jól is van ez így. Ezek a verziók hemzsegnek még a félkész fejlesztésektől és a hibáktól, így a mindennapi felhasználására alkalmatlanok. Szerencsére a PCWorld szakemberei azért próbálták a hétvégén az újdonságot, így átfogó képet kaphatunk arról, hogy mire is képes a Windows AI asszisztense.

Nézzük is, hogy mit tud a Copilot!

A használata

A megfelelő fejlesztői verziót feltelepítve (illetve később majd a végleges változatban is) kétféle módon szólíthatjuk meg a Copilotot. Egyrészt ott lesz a Windows + C billentyűkombináció, melyet lenyomva már várja is a kérdéseinket az alkalmazás. Másrészt pedig egy dedikált ikont is kap a fejlesztés a tálcán. Nehéz lesz tehát nem észrevenni, ha a Copilot megérkezik az éles változatokba is.

Ha használtad már a Bing AI botját, akkor nem érhet majd nagy meglepetés. Jelenleg 30 interakció után kell csak újrakezdeni az adott beszélgetést, melynek köszönhetően viszonylag sokáig képen maradhat az asszisztens a gondolatmenetünket illetően.

Ha felteszel egy kérdést, akkor sok estben az AI bot igyekszik pontosítani a pontos feladatot, így visszakérdez. Ha útbaigazítást vagy javaslatot kérünk akár helyi, akár távoli üzletekhez, vállalkozásokhoz, az sem okoz problémát a Copilotnak. A Bing Chathez hasonlóan itt is találkozunk majd lábjegyzetekkel, így könnyedén megtaláljuk a kérdésünkre adott válasz forrását. Pajzán tartalmakat továbbra sem érhetünk el sem a Bing, sem pedig a Copilot felületén.

Rengeteg dologra befoghatjuk az újdonságot. Ha nem tudjuk, hogy hol keressük a Bluetooth beállításokat, abban is tud segíteni. Akkor sincs probléma, ha például képernyőképet szeretnénk készíteni, hiszen a „take a screenshot” beírása után meg is nyitja gépünkön a Képmetsző alkalmazást. Sőt, még azt is elárulja, hogy milyen billentyűparanccsal tehetjük meg ezt a jövőben.

A problémák

A PCWorld tapasztalatai alapján azonban bőven van még mit javítani a fejlesztésen. A Copilot sokszor képtelen különbséget tenni a kérdések és a kérések között. Ez azért is lehet, mert például a Képmetszőt meg tudja hívni, ám, ha arra kérjük, hogy a Windows Registry-ben módosítson valamit, azt már nem képes elvégezni. A második kérésünket így sima kérdésként kezeli majd, mely összezavarhatja az átlagos felhasználókat.

Szintén probléma, hogy sokszor nem konzisztens a saját vagy a gépünk adatait illetően. A PCWorld munkatársának lokációt is tartalmazó kérdéseire, például az időjárást vagy a helyi éttermeket lekérdezve eltérő válaszokat adott. Az időjárás esetében szinte utcára pontosan tudta, hogy hol is található a számítógép, míg pár perccel később, az éttermes kérdésnél már fogalma sem volt arról, hogy merrefelé keresgéljen, városokat is simán tévedett.

Van benne potenciál

 

A Copilot biztos alap lehet a későbbi Windows verziókban, ám a Microsoftnak még lesz min dolgoznia. A felhasználók biztosan elvárják, hogy minden olyan dolgot megcsináljon, melyre megkérik. Legyen szó egy Bluetooth bekapcsolásáról vagy a téma megváltoztatásáról. Jelenleg ez felemás módon működik, az alap feladatokon kívül legtöbbször kérdésként értelmezi a bonyolultabb kéréseket. Mélyebb, rendszerszintű integrációra lesz majd szüksége a Microsoftnak, hogy ne csak egy kicsit felturbózott Bingről beszélhessünk. A közösség fantáziáját egyből beindította ez a pár nap is. Sokak szerint később akár a Copilot végezheti a biztonsági mentéseinket vagy épp figyelheti a processzorunk működését, ha úgy éreznénk, hogy gond van a teljesítménnyel. A lehetőségek tárháza végtelen, a Microsofton múlik csak, hogy mit hoz ki belőle.

Ütős AMD processzor érkezik a piacra, de nagyon kevesen vehetik csak meg

×